2014. 10. 23.

1456. október 23.


1456-ban a török birodalom akarta leigázni Magyarországot. Ezt három ember világosan látta: Hunyadi János Magyarország kormányzója, Kapisztrán János ferences népszónok és III. Callixtus  pápa. A pápa 1456. június 29-én kiadta az Imabullát, hogy a kereszténységben minden délkor háromszor harangozzanak, imádkozzanak, és böjtöljenek. Imádkozzanak, hogy Isten Magyarországot a török veszélytől mentse meg.
A szultán jól felszerelt hada június végén körülfogta Nándorfehérvárt, amelyet Hunyadi sógora, Szilágyi Mihály védelmezett 7000 főnyi őrség élén. Az ostrom július 4.-én elkezdődött. Tíz nappal az ostrom kezdete után, július 14-én Hunyadi véres hajócsatában lángba borította a várat blokád alatt tartó török hajóhadat, és bejutott az ostromlott várba. A folyamatos ágyúzástól romhalmazzá változott Nándorfehérvár ellen a szultán július 21-én általános rohamot indított, bevenni azonban nem tudta. Másnap a Duna és a Száva között felállította keresztes hadat így indította Kapisztrán: „Ki a kezdetet megadta, a befejezést is meg fogja adni.” A véres öldöklésben a törökök olyan súlyos veszteséget szenvedtek, hogy az éjszaka folyamán minden felszerelésüket hátrahagyva, menekülésszerűen elvonultak. A török üldözésére nem került sor, mert a táborban pestis tört ki, amelynek augusztus 11-én Hunyadi is áldozatul esett. Kapisztrán Szent János pedig a szerémújlaki ferences kolostorban október 23-án, 70 éves korában örök létre szenderült. 
A pápa augusztus 6-án értesült a nándorfehérvári diadalról, és Urunk színeváltozása napját ünneppé nyilvánította. 
**
Istenünk, ki Szent János hitvallód által híveidnek győzelmet adtál a kereszt ellenségeivel szemben, kérünk, engedd, hogy közbenjárására a lelki ellenség minden cselvetésén győzelmet arassunk, és az igazság koronáját Tőled elnyerhessük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése