2014. 10. 19.

Etnikailag Románia nem nemzetállam - Kelemen Hunor

A romániai kisebbségek és a többség viszonyának rendezéséről, új alkotmányról, az öt évvel ezelőtti és a mostani elnökválasztási kampányról, valamint térségi politikáról beszélt Kelemen Hunor Marosvásárhelyen.
kelemen_1p_bPódiumbeszélgetés pódium nélkül
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kistermében tartották a Marosvásárhelyi magyar hangok című pódiumbeszélgetést, helyi és megyei RMDSZ-es tisztségviselők, igazgatók, intézményvezetők, polgármesterek, képviselők, államtitkárok jelenlétében, pódium hiányában.
„A többnemzetiségű Románia csak akkor lesz erős és tiszteletet kivívó, ha képes rendezni a többség és kisebbség viszonyát, ha a benne élő nemzeti közösségek nem érzik veszélyben nemzeti identitásukat” – vezette fel az Erdély FM műsorvezetője, Nagy Endre moderátor az RMDSZ elnöke és államelnök-jelöltje, Kelemen Hunor, valamint Markó Béla szenátor és Ágoston Hugó publicista közötti beszélgetést. Elhangzott, a mostani államfő-választási kampányban a vetélytársak előre elkészített szövegek alapján elbeszélnek egymás mellett, nincs valós vita a tervekről, ehelyett egymásról lebegtetnek meg információkat.
kelemen_3p_b 
Egymás közt
Kelemen Hunor kifejtette: Romániában 10-15 százalék a kisebbségek aránya, a nemzetállam megfogalmazás pedig kizáró, nem befogadó jellegű, ezért nehéz bizalmat építeni többség és kisebbség között, amíg az alkotmány első cikkelye kizárja az államalkotó tényezők közül a magyarságot is. Hozzátette, azt az intézményrendszert, amelyről a kisebbség maga mondja, hogy jó, azt kell garanciaként jogszabályba önteni. Elmondta, az autonómia-elképzelések kapcsán a párbeszédet kell folytatni, erősíteni a románsággal.
„A programban mi Románia egészéről mondunk véleményt, Románia jövőjéről van elképzelésünk, az Unión és Európán belüli helyéről, térségi pozíciójáról, belső berendezkedéséről. Mindezeket újra kell gondolni az új államfői ciklusban, de ehhez vagy új alkotmány szükséges, vagy a mostanit két lépcsőben módosítani kell” – mondta Kelemen Hunor, aki 5 évvel ezelőtt is az RMDSZ államfőjelöltje volt. „Azóta itt a rakétavédelmi rendszer, a térség biztonságpolitikája, a gazdasági válság, olyan útkeresés zajlik Európában, ami 2009-ben nem volt ennyire éles. Most az a kérdés, hogy öt év múlva lesz-e Európai Egyesült Államok, Európa tudja-e állni a gazdasági versenyt, egyben marad-e vagy szétesik. Nehéz lesz, de úgy vélem, erősebb integráció szükséges, az Európai Egyesült Államok elképzelése a helyes, mert egyébként csak piac leszünk” – vélte.  
Markó Béla szenátor szerint ma Románia kevésbé nemzetállam, mint húsz éve, de még mindig az, ami a jogérvényesítés fékje, akadálya. „A nemzetállami koncepció, más tényezőkkel együtt, polgárháborús helyzetet idézett elő Ukrajnában, közben Európa nemzetiségi, kulturális viszonyait próbálja a demokrácia eszközeivel rendezni. Az RMDSZ statútuma Romániát a valóságnak megfelelően rendezné át” – ismertette Markó Béla.

székelyhon ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése