2014. 10. 22.

Szégyen törvény Romániában - Tiltakozzunk!

A román védelmi miniszter szellemi és erkölcsi hiányosságára vall az általa benyújtott törvénytervezet. Hogy ő nyújtotta be idézem: "A törvény – amit Mircea Duşa Hargita megyei képviselő és védelmi miniszter terjesztett be – előírja, hogy minden településen egy főutcát kell elnevezni 1918. december 1-jéről, amikor a gyulafehérvári nagygyűlésen az erdélyi, bánsági és magyarországi románok kinyilvánították az általuk lakott területek és Románia egyesülését."
Mit nyilvánított ki a Nemzetgyűlés 1918. december 1-jén?
 
Szó szerint idézem:

„Az új román állam megalakításának alapelveiként a Nemzet­gyűlés kinyilvánítja a következőket: 
1. A teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában. 
2. Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot az ország összes felekezetének.”
(Részlet az 1918. december 1-jei gyulafehérvári kiáltványból)


Röviden:
– Teljes nemzeti szabadság az együtt lakó népek számára.
– Egyenlő jog és teljes felekezeti autonóm szabadság az állam összes felekezetei számára.
– Korlátlan sajtó, gyülekezési és egyesülési jog.
– Radikális földbirtokreform.


És mi valósult meg belőle? 
Az ígéreteknek az ellenkezője:
- az Európában példátlan nemzeti elnyomás,
- a magyar földbirtok és vagyon elkobzása,
- a magyar egyházak és iskolák üldözése és bezárása.

Az 1918. december 1-i gyulafehérvári Nemzetgyűlés alapelveit semmibe vevő román kormányok szégyene, hogy olyan napot akarnak ünnepeltetni, sőt minden településen főutcát elnevezni, amit ők nem tartanak tiszteletben. Ez erkölcsi elmezavar vagyis moral insanity.
Ha a jelenkori Románia törvényt akar hozni, hogy minden településen egy főutcát nevezzenek el, akkor az csak is az Európai Unióba való felvétel dátuma lehetne, 2007. január 1. Azért mert ez nagy kiváltság volt egy olyan ország számára, amely az 1918. dec. 1-i Nyilatkozatát és az EU demokratikus elveit még 2014-ben is mellőzi.

Tiltakozzunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése