2014. 10. 31.

Orbán: az internet extra profitját itt tartani Magyarországon, "niksz ugribugri"

Magyarország nem húzta ki a gyufát, egy szuverén ország, amely védi érdekeit - hangzott el Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli interjújában a közrádióban a nemzetközi bírálatok kapcsán. A miniszterelnök szerint Magyarország nem áll gyakrabban a viták középpontjában, mint más ország - itt a bolgár Déli Áramlat építését és Kamerunt említette -, ezért nem érdemes úgy tekinteni magunkra, mint aki körül cikáznak az országok, (...) "niksz ugribugri". Vannak időszakok, amikor sűrűbbek a bírálatok, ez összefügg azzal, milyen gazdasági érdeksérelmet okozunk. Most azért sűrű, mert most jön a bankok elszámoltatása - vélte a kormányfő.

 
A távközlési adó kiterjesztése (vagyis az internetadó) ebben a formában nem vezethető be, a parlament előtt fekvő törvényjavaslatot módosítani kell - fogalmazott Orbán az internetadóról. Szerinte azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mert "a vita félrecsúszott", "nincs meg a közös alap", hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni. Az emberek megkérdőjelezik az egész dolog ésszerűségét, "ilyen körülmények között nem lehet bevezetni semmit sem" (...) "mert mi az emberekkel együtt kormányzunk" - fogalmazott. Az ünnepek után, január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne a pénzügyi kérdésekről, mert "választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extra profit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe". A konzultáció vége 2015 első negyedévének, félévének végére várható - fűzte hozzá.
A kormányfő a rádióműsorban kiemelte, továbbra is cél, hogy legkésőbb 2020-ra minden magyar lakásban elérhető legyen a szélessávú internet, az erről szóló megállapodásokat a szolgáltatókkal már megkötötték. Ez egy több száz milliárd forintos projekt, és "ezzel Európa élmezőnyébe fog Magyarország kerülni" - közölte a miniszterelnök.
Az amerikai kitiltási ügy kapcsán kijelentette: várják az információkat, még az amerikaiaknak is kötelező volna átadni a korrupcióra vonatkozó információkat, ám ők ezt nem tartják be. Most derül ki, hogy amerikai cégek is érintettek az áfacsalási ügyben - azt még nem tudni, hogy milyen módon érintettek, a bot melyik oldalán állnak, hiszen a vizsgálatok még nem zárultak le.
A miniszterelnök szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat közelebb viszi az országot a teljes foglalkoztatottság céljához. A cél az, hogy 2018-ra egyetlen jövedelempótló támogatásra se legyen szükség Magyarországon. "Munkába állítjuk Magyarországot" - mondta. Hozzátette: négy éve 550 ezer ember kapott jövedelmpótló támogatást, ők nem találtak munkát, segélyt kaptak fizetés helyett, ez a szám most 180 ezer körül van, a 2018-as célkitűzés pedig nulla lenne - idézte Orbán szavait a hvg.hu.
A másik cél a bankok elszámoltatása, ami Orbán szerint példa nélküli - ennek köszönhetően több százezer családnak csökkenhetnek a pénzügyi tervei 2015-ben. A nyugdíjakat sikerül megvédeniük, a családok támogatását növelni tudják - sorolta a jó híreket a kormányfő.
Ami az energiaellátást illeti, kijelentette: van annyi gázunk, hogy baj esetén Szerbiának is tudunk adni. Itt is megismételte: "niksz ugribugri, nyugalom, átláthatóság".
napi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése