2014. 10. 03.

Végső búcsút vettek Nicolae Corneanutól

Temesváron az ortodox katedrálisban szeptember 2-án több ezren, köztük katolikus püspökök, vettek végső búcsút Nicolae Corneanutól, a Bánság ortodox metropolitájától, a romániai ökumenikus mozgalom és vallásközi párbeszéd emblematikus alakjától – tájékoztat a Catholica.ro.


Nicolae Corneanu temesvári ortodox érsek, aki közel 52 évig töltötte be ezt a tisztséget, szeptember 28-án, kilencvenéves korában hunyt el. A temetési szertartást Dániel ortodox pátriárka vezette, a szertartáson jelen volt Roos Márton temesvári és Böcskei László nagyváradi római katolikus püspök, illetve Alexandru Mesian lugosi és Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök.

Corneanu a rendszerváltás után az ortodox főpapok közül elsőként ismerte be, hogy együttműködött a román titkosrendőrséggel, a Securitatéval; feltárta tevékenységét, és bocsánatot kért érte.


Corneanu érsek a romániai ökumenikus mozgalom és a vallásközi párbeszéd emblematikus alakja volt. Többek között olyan tettek fűződnek a Bánság metropolitájának nevéhez, mint hogy a ’90-es években az ökumené szellemében több alkalommal is részt vett a Tőkés László által szervezett decemberi megemlékezéseken, Krauter Sebestyén katolikus püspökkel, Neumann Ernő temesvári főrabbival, Nicolae Teodorescu görögkatolikus vikáriussal és más főpapokkal együtt. Ugyancsak a felekezetek közti együttműködés jegyében Temesvár gyárvárosi zsinagógájának állagmegóvásához jelentős magánadománnyal járult hozzá. A kommunizmus idején az ortodoxok által használt egykori lugosi görögkatolikus székesegyházat visszaszolgáltatta a görögkatolikusoknak. (Romániában még napjainkban is számos egykori görögkatolikus templom visszaszolgáltatásának tárgyában folyik peres eljárás – A szerk.)

Egyik legnagyobb visszhangot kiváltó lépését pedig 2008-ban tette, amikor részt vett a temesvári Dózsa György utcában épült új görögkatolikus templom fölszentelésén, és nemcsak együtt imádkozott katolikus testvéreivel, de az apostoli nuncius által celebrált Szent Liturgia során meg is áldozott. Cselekedetével az ortodox egyház jelentős részét felháborította, az érseket eretnekséggel vádolták, és kezdeményezték papi tisztségeitől való megfosztását.


2011-ben a román ortodox egyház Szent Szinódusa megvonta Corneanu metropolitától a jogot, hogy hivatalos dokumentumokat aláírhasson, a döntést azonban hamarosan visszavonták, és csupán „megfenyítették” a metropolitát.
Nicolae Corneanu nem kívánta kommentálni az ügyet. A föltett kérdésre a következőt nyilatkozta: „Nem akarom véleményezni ezt a döntést. Isten mindig megold mindent. Szeretném megköszönni a híveknek, minden jó szándékú embernek, akik támogatásukról biztosítottak ebben az egész időszakban.” Ezt követően az ortodox egyház úgy határozott: egyetlen hívük sem vehet részt egyházi szertartáson, még imádságon sem katolikus vagy görögkatolikus templomban. Ha mégis jelen vannak egy-egy nagyobb eseményen, nem szólalhatnak meg.

Nicolae Corneanut 1992-ben a Román Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjává, a Román Írószövetség pedig rendes tagjává választotta. A temesvári ortodox érsek tevékenységnek elismeréseként elnyerte a Temesvár, Lugos és Karánsebes (szülővárosa) díszpolgára címeket.
Fotó: Catholica.ro
Magyar Kurír
(ki)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése