2014. 10. 20.

Csíkszereda, 2014. október 23.


Csíkszereda - Gloria Victis
Szabadság Napja
Minden év október 23-án mély tisztelettel emlékezünk az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc résztvevőire és áldozataira. 1948-ig az osztrákok három évig elviselték az orosz uralmat, és azt akarták, hogy a szovjet csapatok hagyják el az országot. Pater Petrus ferences pap rózsafüzér hadjáratot hirdetett a szovjetek ellen. Kérte, hogy az osztrákok 10%-a , 700.000 ember imádkozza naponta a rózsafüzért. Ennyi ember jelentkezett is. Hét éven át kitartóan imádkoztak, és 1955. május 13-án, a fatimai jelenés évfordulóján a szovjet csapatok egyszerűen elhagyták az országot. Ez a tény még jobban fellelkesítette a szabadságszerető magyar népet, és 1956. október 23-án kimondta: Le a zsarnoksággal!
Ám a nyugati hatalmak elárulták Magyarországot. Az USA, Nagy-Britannia és Franciaország biztosították a szovjet politikai vezetést arról, hogy nem nyújtanak segítséget az új magyar kormánynak. A szovjet csapatok november 4-én hadüzenet nélkül háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt Magyarország több napon át folytatott hősi szabadságharca november 11-én végképp elbukott. 25.000 ember életét áldozta, negyedmillió polgár pedig elhagyta az országot. Az eltiport szabadságharcot brutális megtorlás követte, s a zsarnok bosszúja kiterjedt a Kárpát-medencére.
Ahogy a nóta mondja: Jegenyefák nem nőnek az égig. Így érkezett el az 1989-es fordulat, vasfüggöny-vágás Közép-Kelet Európában. 1991. június 19-én Csapnál az utolsó szovjet katona,Viktor Silov altábornagy elhagyta az országot. A nép által óhajtott eredményeket az elkövetkező évtized sem hozta meg, mert egy láthatatlan új birodalom már korábban kinyújtotta fojtogató karját. Magyarország kormányának a pénzvilág gyarmatosítóival kellett farkas szemet néznie. 2010. június 10-én Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a kormány 29 pontos gazdasági akciótervét a gazdaság talpra állítására, amely terv a banki különadó bevezetését is tartalmazza. Azóta a pénzoligarchia folyamatos támadása zajlik Magyarország ellen, kezdve az EU Parlamenttől, a nemzetközi pénzpiacokon át az Egyesült Államok elnökéig.
A magyar nép többsége kiállt a nemzetegyesítő Orbán-kormány mellett, s azóta a pénzuralom ellen kell vívnunk szabadságharcunkat. Biztató, hogy ebben támaszunk a Szentatya is. Az október 16-i, José Graziano da Silának, a FAO főigazgatójának címzett üzenetében Ferenc pápa elítéli a nyereség istene nevében elkövetett spekulációkat, és hangsúlyozza: ahhoz, hogy leküzdjék az éhséget a világban, meg kell változtatni a fejlesztési politikákat és a piaci szabályokat. „Meddig fogjuk még védeni azokat a termelési és fogyasztási rendszereket, amelyek a világ lakosságának nagy részétől megtagadják még a gazdagok asztaláról lehulló morzsákat is?” – tette fel a kérdést Ferenc pápa október 16-án, a szegénység világnapján, majd így folytatja üzenetét: „Elérkezett az ideje annak, hogy ne a piac alakulására, hanem a személyekre és közösségekre gondoljunk elsősorban. Meg kellene változtatni a munkáról, a gazdasági tevékenység célkitűzéséről, az élelmiszer-termelésről és a környezetvédelemről alkotott nézeteinket is. Ez talán az egyetlen lehetőség arra, hogy valóban békés jövőt építsünk, amelyet azonban ma az élelmezési bizonytalanság fenyeget.”
Emlékező Testvéreim!
1956 üzenete, hogy becsületes munkánk és kitartó imádságunk által segítsük a magyarság felemelkedését szolgáló Orbán-kormányt. 
Amikor az 1956-os hősök és áldozatok tiszteletére emelt emlékjelnél összejövünk, megvalljuk, hogy ők közénk tartoznak, közösségünk, családjaink tagjai voltak, akiknek nem jutott szemfedő, nem jelölte sírjukat kereszt, nem állt ott imádkozva hitves, gyermek vagy szülő.
E jelet, közösségünk azért állított az1956-os hősök tiszteletére, hogy legyen ahol a rájuk gondolók, hozzátartozók meggyújtsák az emlékezés mécsesét, elhelyezzék a tisztelet virágait. Szent hely számunkra, amely nemcsak az emberi kegyetlenséget, békétlenséget, és azok áldozatait juttatja eszünkbe akik életüket adták a szabadságért, hanem e hely felhívás a szeretetre, a békére, és egymás megbecsülésére.
Imádkozzunk mindazokért, akiknek sírját jelképezi ez az emlékjel, hogy Urunk, Istenünk fogadja be őket az örök béke honába.  Minket pedig segítsen Urunk és Megváltónk a mammon elleni küzdelemben, mert Ő az Út, az Igazság és az Élet. 
 
Miatyánk... Üdvözlégy Mária... vagy


Mindenható örök Atya, a Te kezedben van az emberek sorsa és Te szabod meg a népek jogait: tekints kegyesen reánk, akiknek jövőjét és boldogságát első szent királyunk a te Szent Fiad édesanyjának,  a mi Nagyasszonyunknak kezébe tette le.
Tekints reánk, válságos időket élő népedre, és áraszd ránk Szentlelkedet, hogy segítségével mindnyájan meglássuk az igazság útját, építsük nemzetünk egységét, és szolgáljuk javát.

Adj, Urunk, vezetőinknek kellő bölcsességet és elszánt, erős akaratot, hogy a Te szíved szándéka szerint előmozdítsák a szociális igazságosságot és az emberhez méltó életet.
Világosíts meg és támogass minket, hogy szentjeink és nagyjaink példája nyomán felelősséget érezzünk szülőföldünkért és a szükséget szenvedőkért.
Kérünk, áldd meg mindennapi fáradozásunkat, hogy az a Te dicsőségedre és ami boldogulásunkra váljék.
Magyarok Nagyasszonya Csíksomlyói Boldogasszony, Szent Mihály arkangyal, Szent István király, Szent László király -  könyörögjetek érettünk a mi Urunk, Jézus Krisztusnál. Ámen.

Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése