2020. 05. 29.

A bölcs és az álom - tanulságos történet


Egy ember elment a bölcshöz: - Álmot láttam, de sehogy sem tudok rájönni, mi az értelme. Kérlek, segíts rajtam! - Hallgatlak - bólintott a bölcs.
- Az utcán mentem álmomban, a mi utcánkban, ahol mindennap járok. Nem volt semmiféle változás rajta, csak annyi, hogy szürke göröngyök hevertek a járdán. Amikor megrúgtam az egyiket, rájöttem, hogy ezek nem göröngyök, hanem kövek. Egyet zsebre vágtam, hogy megmutassam a barátomnak, akihez tartottam. Amikor elővettem, a kezemben kettévált a kő. Belül szikrázó, tiszta ragyogású volt. Azonnal rájöttem, hogy ez gyémánt. Siettünk az ékszerészhez, de útközben zsebünkbe pakoltunk a szürke kövekből... Az ékszerész megcsíszolta a kettévált követ, végül fel mutatta, hadd lássuk, hogyan sziporkázik.

Ekkor kipakoltuk a sok szürke követ a zsebünkből. Ő kiváncsian nézte, majd megfogott egyet és gépéhez érintette. Smaragd volt. A következő rubin, utána valami csodaszámba menő ritkaság... Felfoghatatlan kincs feküdt előttönk, belsejükben tündöklő, rejtőző értékek. Én pedig nyomban felébredtem, de nem tudok szabadulni az álomtól. Mondd, mit jelenthet?
- A szürke kövek a mindennapjaid, barátom! Éppen ideje, hogy felfedezd: valóságos kincsesbánya a mindennapok sokasága. Dolgozni kell rajtuk, az igaz, de ha jól megmunkálod őket, gazdagabb leszel mindenkinél. Már reggel vedd kezedbe napodat, hogy megláthasd benne a hűség gyémántját, a bizakodás smaragdját, a szeretet rubinszínű áldozatosságát...
Mától kezdve soha nem beszélhetsz ‘szürke hétköznapokról’, hiszen láttad, mi rejlik bennük!

Ami jót tettél egynek is a legkisebb testvéreim közül, nekem tetted! Mt 25,40. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése