2020. 05. 02.

Hivatások vasárnapja


Sandra Cristina Simoes Pedro portugáliai nő 2008-ban gyereket szült. Azután krónikus betegségbe esett, vesedaganattal is műtötték. Az orvosok tájékoztatták, hogy még egy gyerek vállalása életébe kerülhet. Ennek ellenére mégis gyereket vállalt, mert gyermekét nem akarta testvér nélkül hagyni. A több hónapos várandós nő 2016. február közepén agyvérzést kapott, és 20-án az orvosok megállapították nála az agyhalált. Ekkor belenéztek a nő hasába, és az orvosok meglepetésére a meg nem született kicsi teljesen egészséges volt. Ezért úgy döntöttek, hogy mesterségesen életben tartják az édesanyát, hogy testi funkciói működjenek, így lehetővé tették a kicsinek a fejlődést és megszületést. 
Az 1 éves  Lourenco
2016 június elején 2,5 kg-mal egészségesen jött a világra. A kicsinek Lourenço Salvado (Megmentő Lőrincke)  nevet adták, hogy felnőve büszke legyen édesanyjára, aki életét adta azért, hogy ő élhessen.
Május első vasárnapja az édesanyák napja – húsvét 4. vasárnapja –, amely az édesanyai, valamint a papi, szerzetesi és szerzetesnői élethivatásokra tereli figyelmünket. 
Bár különböző az állapotunk, azonos a célkitűzésünk: mindannyian a jó pásztor, Krisztus nyomán szeretnénk járni, és azt akarjuk az ő megbízásából, hogy életünk Isten népének közösségében emberibbé váljék, mert mind az ő nyája vagyunk (Jn 10,1-10) Ebben az anyáknapi, de ugyanakkor papi és szerzetesi hivatásokra emlékeztető napi szentmisében fejezzük ki édesanyánk iránt hálánkat, és arra kérjük a jó Istent, hogy adjon egyházunknak sok-sok jóságos édesanyát, akik még arra készek, hogy gyermekeik szívében hivatást ébresszenek, hogy ők megismerjék Krisztus hívó hangját a papi, szerzetesi és szerzetesnői szolgálat vállalására.
Gyakran találkozunk felmérések eredményeivel, hogy mi foglalkoztatja az embereket. A legtöbben az önzés és a hedonizmus, az élet élvezése és a boldogság keresésének bűvöletében élnek. Az ábrándozás nyomán a kiégés és üres lelküség jár. Ezért igazat kell adnunk A. de Saint-Exuperynek: Többé már nem élhetünk csak hűtőszekrényből, politikából, költségvetési mérlegekből és keresztrejtvényekből. Ez így többé már nem megy.” Mi is kérdezhetjük a jeruzsálemi emberekkel: ,,Mit tegyünk hát, emberek, testvérek?” (ApCsel 2,14a. 36-41) Péter apostol arról tanúskodik, hogy Jézus a Messiás, igazi áldozat a világ bűneiért. És akkor részesedünk megváltói kegyelmében, ha hiszünk benne, bűnbánatot tartunk és megkeresztelkedünk. 
Beata Szydlo lengyel miniszterelnökasszony és primiciás fia 2017.05.30.
Az élet igazi értelmét Jézus tárta fel, aki szenvedett értünk, példát hagyva nektek, hogy a nyomában járjatok.” (1Pt 2,20b-25) Krisztus értünk adta életét, ezért az Atya megdicsőítette. A földön nincsen maradandó lakóhelyünk, de boldogságunk sincs, mindkettő csak Istentől jöhet. Ha átadjuk magunkat neki, megadja a kegyelmet, hogy elforduljunk a bűntől és mások iránti szeretetben éljünk. Ő az Egyházán keresztül magához kapcsol és védelmez.

Én vagyok a jó Pásztor. Ismerem juhaimat, és juhaim ismernek engem”. (Jn 10,14)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése