2020. 05. 27.

A csíksomlyói pünkösdi búcsúról


Népünk történetében találkozunk fogadalmi szokásokkal, emlékekkel, ünnepekkel és búcsúkkal. 
- Szent István 997-ben legyőzte Koppányt és Solyban kápolnát emeltetett.

- Szent László 1074. március 14-én Salamonnal vívott győzelme emlékére Mogyoródon templomot építtet. 
Királyaink példáját a vajdák is követték.

- 1479. október 13-án Alkenyér (Sibot) mellett Báthori István vajda legyőzte a törököket. Az ütközet helyén kápolnát építtetett, melyről maradványai tanúskodnak.

- 1345. február 2-án, Lackfi Endre székely serege háromnapos ütközetben tönkreverte a tatár sereget Kunországban. A vezérnek pedig fejét vették. A győzelemben nagy része volt Szent László királynak és Szűz Máriának. 
Ugyanez ismétlődött meg 1352-ben. A nép fogadalomból Lackfi székely ispán, Lázár Egyed csíki kapitány segítségével Csíksomlyón és Szárhegyen pálos monostort és remeteséget alapított.

- 1421-ben és 1432-ben a törökök végig pusztították Csíkot.

- 1436-ban az egyházi tizedet fizetni nem tudó Székelyföld interdiktum alá került, bezárták a templomokat. (Bábolnai felkelés) Csak a Somlyó-hegyi Salvator kápolna remetéi maradtak a csíkiak lelki vigasztalói.

- 1442-ben Hunyadi János és Újlaki Dénes pápai követ a somlyói romos monostort és templomot a szigorú ferenceseknek átadta. Elkezdődik az újraépítés. IV. Jenő pápa levelében írta, hogy ember emlékezet óta a nép sokasága fogadalomból ide szokott járni hétköznap is, és búcsút engedélyezett július 2.-ra.

- 1484-ben VIII. Ince pápa a pálos rend részére pünkösdszombat és vasárnapra teljes búcsút engedélyezett. Ettől fogva a Salvator kápolna méginkább ‘szenthely’ lett.

- A katolikus székelyek ide jöttek 1567-ben is, amikor május 17-én, pünkösd szombatján meg akarták támadni őket. IMivel idejében értesültek a tervről, a hitüket “saját vérükkel és véres fegyvereikkel” megvédték. Ekkor fogadalmukat megújították, hogy hitükhöz és a Szűz Anyához hűségesek maradnak és évente ide zarándokolnak.

- A karácsony, húsvét és pünkösd a keresztény ember nagy ünnepe. Karácsonyra és húsvétra mindenki a családjával ünnepel. Pünkösdkor viszont a családok jönnek Somlyóra, mert 1567 pünkösdjén olyan esemény történt, amit feledni nem szabad! 
- A lélektan, az évkönyvek és a hagyományok ezt bizonyítják! Azóta ez a pünkösdszombati győzelem a csíksomlyói búcsú patinája. A búcsújárás pedig magán hordja a katonás jelleget: keresztes zászlók az élen, csengő szóra lépők, labarum (harci jelvény) alattvonulnak.

- A Habsburgok 1772-ben kezdték tiltani a búcsújárást, majd 1784-ben letiltják. 
- 1784-ben Batthyány Ignác püspök vizitációs jegyzőkönyvbe írta: „a templomtól ünnepélyesen vonulunk a Szenthelyre”, a néppel együtt a Boldogságos Szűz Mária oltalmát kérjük, Te Deumot és könyörgés végzünk, majd közös hitvallást teszünk, utána leindulunk a templomhoz.

- A nagy körmenet elmaradt időjárás miatt 1883-ban, 1905-ben, egyházi tilalom miatt 1907-1910-ig, politikai helyzet miatt 1917 és 1918-ban.

- 1920. május 22-én, két héttel Trianon előtt a román hatóságok korlátozó rendelete miatt elmaradt a körmenet.

- 1921-ben hatósági korlátozás volt, de megtartották a körmenetet.

- 1922-ben már tizezrek jöttek, helyreállt a rend.

- 1924-ben Gr. Mailáth G. Károly püspök vezette. Harangokat szentelt.

- 1939-ben Márton Áron püspök vezette a körmenetet, vendége volt Andrea Casulo nuncius. 
- A kommunizmus kezdetén, 1949-ben megtartották Márton Áron püspök jelenlétében. Utána tiltották.

- 1990. június 2-án újraindult a búcsú és körmenet, Bálint Lajos érsek jelenlétében, a szentbeszédet P. Barsi Balázs tartotta.

- 2020. május 30. karanténos pünkösdi búcsú. Szent István ereklyéinek emléknapja. Szent István halála előtt országát, koronáját és lelkét a Szűzanyának ajánlotta, akire a mennyei Atya Egyszülöttjét merte bízni. 
Mi is egyházközségeinket, népünket, életünket a szándékszlagok küldésével a Szűzanyának ajánljuk. Így fejezzük ki ragaszkodásunkat, megvallva ilyen formán is hitünket Jézus Krisztusban, valamint szeretetünket egyházunk és népünk iránt.

Aki teheti kapcsolódjon be az idei "Összetartozunk" búcsúba, amit a Duna tévé, a Mária Rádió, valamint a ferences atyák közvetítenek. 
A szentmisét szombaton 12,30 órakor Exc. Kovács Gergely érsek celebrálja és mond szentbeszédet.

**
Ajánlott bejegyzések:
A csíksomlyói pünkösdi búcsú - rövid története -

Szállj szívünkbe nagy Isten
Csíksomlyó és Csíkszereda pünkösdi programja
Csíksomlyó búcsú történetének egyházi vonatkozásai
A csíksomlyói pünkösdi búcsú - rövid története -
Elindult az Alfalvi keresztalja
Csodákkal jeleskedő Csíksomlyói Szűzanya
Csodákkal jeleskedő csíksomlyói Segítő Mária
Visszük a csíksomlyói Madonna képmását
Csíksomlyóra zarándokolunk
A csíksomlyói pünkösdi búcsú
Csíksomlyói Sarlós Boldogasszony
Csíksomlyón vitéz nagybányai Horthy Miklós

Somlyói búcsú üzenete: önismeret, felajánlás, vezetés és imádság

Csíksomlyóra mentünk és halkan imádkoztunk

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése