2020. 05. 04.

Nagykilenced Szent Antal tiszteletére

Szent Antal-nagykilenced 4. keddje a csíkszeredai Millenniumi templomban este 19 órakor. Elmélkedést tartunk Szent Antal erényeiről.  Eucharisztia-éve van. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is készülünk, amelyet a vírusjárvány miatt 2021-ben tartunk Budapesten. A XIII. században Páduai Szent Antal eucharisztikus csodával térített meg egy makacs eretneket. Az eretnek neve Bononillo. Szent Antal megkérdezte tőle, szakítana-e tévhitével, ha öszvére letérdelne az Oltáriszentségben jelen levő Teremtője előtt és imádná Őt.  
Az eretnek az alábbi feltételekkel mondott igent: az öszvérnek két napig nem ad enni, a harmadik napon pedig a piacra vezeti, ahol az egyik oldalon csábító friss takarmány várná, a másik oldalon pedig Antal állna az Oltáriszentségben jelen levő Krisztussal. 
Antal belegyezett.
Elérkezett a különös esemény napja. A tér megtelt emberekkel. 
Ahogy Bononillo a kiéheztetett állatot hozta, biztos volt benne, hogy az öszvér szimatot kap és a takarmányhoz megy oda. Tévedett. Mikor az öszvért elengedte, az habozás nélkül Antalhoz ment oda, és az imádás jeleként letérdelt a legszentebb Oltáriszentség előtt. 
Megrendülésében az eretnek is térdre borult az Oltáriszentség előtt, és szakított tévhitével.

Déltirol, San Donato di Covolo XV. század


Imádkozzunk a magyar népért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése