2013. 11. 15.

Pannonhalma a kereszténységért

A Népszabadság (2013. nov. 14. 1.,7.o.) Pannonhalma is esélyes az egyházi csúcsra címmel hosszabban, a Magyar Nemzet (1.o.) Hazánkban találkozhatnak az egyházfők, a Magyar Hírlap (5.o.) Pannonhalma lehet Ferenc és Kirill találkozójának helyszíne címekkel rövidebben számolnak be arról, hogy az olasz La Repubblica című olasz napilap úgy tudja: a katolikus és az ortodox egyház vezetője semleges területen találkozhatna egymással, amely Bari olasz város, Bécs vagy Pannonhalma lehetne. A Ferenc pápa és Kirill pátriárka közötti történelmi találkozó hírét Hilarion metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi felelőse jelentette be. Hozzátette: a találkozó időpontja közeli lehet.
Pannonhalma már II. János Pál pápa 1996-os látogatása idején is a lehetséges találkozó helyszínének számított, ám II. Alekszij akkori orosz pátriárka nem sokkal a katolikus egyházfő magyarországi útja előtt jelentette ki, hogy nem utazik el Pannonhalmára.
**
A Népszabadságban Várszegi Asztrik pannonhalmi püspök-főapát elmondta: „Nyitottak vagyunk arra a nagyszerű szándékra, hogy a katolikus és az orosz ortodox egyház vezetője Pannonhalmán találkozzon egymással.” Kifejtette: Pannonhalma kvázi semleges területnek számít. Az apátságot ugyanis az 1054-es keleti egyházszakadás előtt 996-ban, még a két egyház egysége idején alapították. „Mi bencések a késő ókor szerzetesei vagyunk, ez is összeköt minket” – mondta a püspök-főapát. Titkára, Rábai László közölte: Pannonhalma szívesen adna otthont a találkozónak, de ilyen hivatalos kérés egyelőre nem érkezett a főapátsághoz. Utalt arra, hogy Várszegi Asztrik főapát régóta dolgozik a történelmi jelentőségű csúcs létrejöttén. Jó remény volt arra, hogy 1996-ban II. János Pál pápa és II. Alekszij pátriárka Szent Márton hegyén találkozzon, de végül is külön-külön időpontban érkezett Pannonhalmára a két egyházfő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése