2013. 11. 11.

Scola bíboros Moszkvában

Háromnapos látogatásra érkezett Moszkvába november 10-án Angelo Scola bíboros. Scola hangsúlyozta: minden keresztény hívőnek a szívében kell hordoznia az egység gondolatát.

Angelo Scola látogatása első napján az Aranyszájú Szent Jánosról elnevezett ortodox egyetemen rendezett konferencián tartott előadást. Hétfőn Paolo Pezzi moszkvai katolikus érsekkel együtt mutatott be szentmisét.

A bíboros kedden találkozik Kirill pátriárkával, akivel a milánói egyházmegyében élő ortodoxokról, a velük fenntartott kapcsolatokról beszélget majd. Scola, aki egyben Milánó érseke is, az elődását megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a leginkább hatékony párbeszéd a „nép szintjén” zajlik. Milánóban nagy testvéri egyetértésben élnek a katolikusok az ortodoxokkal. Az utóbbi 30-40 évben a kultúrák keveredésének hatására a különböző felekezetű hívek között megnőtt az igény az ökumenikus párbeszédre. A Kirill pátriárkánál tett udvariassági látogatáson szándéka szerint szó esik az iszlámmal folytatott párbeszédről mint közös feladatról, és a közel-keleti keresztény közösségek védelméről is.

Scola bíboros a sajtó képviselőinek elmondta, hogy látogatása a két egyház közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését célzó találkozássorozat része. Ezekben a napokban Hilarion metropolita, a Moszkvai Patriarkátus külügyi osztályának vezetője Rómába utazott egy könyvbemutatóra. November végén a Család Pápai Tanácsának elnökét, Vincenzo Paglia érseket várják Moszkvába, ahol felszólal egy ortodoxok által szervezett konferencián ̶  tájékoztat a Vatikáni Rádió olasz nyelvű honlapja.

Magyar Kurír
(tzs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése