2013. 11. 25.

A Hit évét lezáró szentmiseNovember 24-én, vasárnap délelőtt a pápa 1200 pap – közöttük bíborosok, pátriárkák, a keleti katolikus egyházak nagyérsekei, érsekek, püspökök – koncelebrálásával tartotta meg a Szent Péter téren a Hit évét lezáró szentmisét.

A szertartásra a hívek megtöltötték a teret és az odavezető széles utcát, több mint 60 ezren gyűltek össze. Ferenc pápa meghajolt a Szent Péter relikviáit őrző bronz ereklyetartó előtt, amely Péter apostol csontjait tartalmazza és, amelyet első alkalommal helyeztek ki közszemlére.

A következő felirat áll az ereklyetartón: "Ex ossibus quae in Arcibasilicae Vaticanae hypogeo inventa Beati Petri Apostoli esse putantur” ("A csontok a Vatikáni Bazilika alatti sírboltból kerültek elő, amelyeket Boldog Péter apostolénak tartanak.”) A nyitott ereklyetartót az oltár mellett helyezték el a szertartás idejére.

XII. Piusz pápa 1950-ben jelentette be egy általános kihallgatás során (június 26-án), hogy megtalálták az apostol sírját a bazilika alatti nekropoliszban. Margherita Guarducci archeológus azonosította a sírt egy Kr. u. 160-ból származó graffiti alapján, amely görögül írja: „Petros eni” (Péter itt van benne). A csontokat a felirat közeléből gyűjtötték össze. Elemzésük után megállapították, hogy egy embertől származnak, aki erős testalkatú volt és idős korában halt meg. bíborszínű és arannyal átszőtt lenvászonba volt becsavarva, amely különösen értékes sír benyomását keltette. A csontok a test minden részéből származnak, kivéve a lábfejeket. Egy részük jelenleg a Vatikáni Grottákban található, a többit 1971-ben ajánlották fel VI. Pál pápának és azóta az Apostoli Palotában, a pápai lakosztály kápolnájában őrzik.

A szentmise kezdete előtt a pápa kérésére gyűjtést rendeztek a Haiyan tájfun által sújtott fülöp-szigeteki lakosság megsegítésére.

A szertartás végén az Úrangyala imádság előtt Ferenc pápa átadta az „Evangelii gaudium” k. apostoli buzdítását Isten népe 36 képviselőjének, akik 18 országból érkeztek.

Közöttük volt egy püspök, egy pap, egy diakónus, egy szerzetes és szerzetesnő, valamint a Hit éve rendezvényeinek egy-egy képviselője: bérmálkozók, egy szeminarista és apácajelölt, egy család, katekéták, egy vak személy, akinek a Szentatya CD-rom formájában nyújtotta át a dokumentumot.

Fiatalok, konfraternitások és egyházi mozgalmak, művészek és a média képviselői is átvehették az apostoli buzdítás egy-egy példányát.

(sv) VR
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése