2013. 11. 18.

Zaklatják a Székely menetelés szervezőit?

Behívta a csendőrség a székelyek nagy menetelésének egyik szervezőjét, Lukács Lórántot, a nyujtódi menetoszlop vezetőjét, és a forgalom korlátozása miatt figyelmeztetésben részesítették. Az SZNT képviselői szerint nem kizárt, hogy másokat is berendelnek majd. Gazda Zoltán, a Sep­siszéki Székely Tanács vezetője szerint a hatóságok valószínűleg parancsot kaptak, hogy zaklassák az embereket.
Lukács Lóránt a Há­rom­szék érdeklődésére elmondta: múlt hét elején hívták fel telefonon a csendőrség képviselői, és azt kérdezték, mikor lenne ideje egy megbeszélésre. Mivel mezőgazdasággal foglalkozik, a rengeteg teendő miatt szombatra időzítették a találkozót, ügyvédjével ment a csendőrségre, ahol már egy jegyzőkönyv fogadta, közölték vele, hogy október 27-én az istentisztelet alatt a távolról érkezők elfoglalták az úttest egy részét, így akadályozták a forgalmat.
A kihágásért járó bírság 1000 lejtől 10 000 lejig terjed, ám őt nem büntették, csak figyelmeztetésben részesítették. „Nem tudom, megfélemlítésnek szán­ták-e, úgy vélem, figyelmeztetni akartak, a jegyzőkönyvet nem írtam alá” – magyarázta a Nyujtódi Székely Tanács elnöke. Hoz­zá­fűzte: a hatóságok által megfogalmazott vád nem igaz, az úttestet nem foglalták el, igaz, Nyuj­tódon nagyon sokan, négy-ötezren vettek részt az istentiszteleten.
A történteket értékelve Gazda Zoltán, a menetelés főszervezője értetlenségének adott hangot, mint mondta, az október 27-i esemény után a megyei csendőrség vezetője felhívta őt, megköszönte a tökéletes együttműködést, és azt, hogy minden teljesen rendben zajlott. Ennek tükrében három hét után okafogyott a vizsgálat, nem helyénvaló hívogatni, zaklatni az embereket. Szerinte a csendőrség nem kivizsgáló szerv, ráadásul nem is tartja be a szabályokat, mert ha be akar hívni valakit, azt írásban kell megtennie, nem pedig telefonon, így Lukács Lórántnak nem is lett volna kötelessége megjelenni. Kérdé­sünkre, hogy mi állhat a hatósági akciók hátterében, Gazda úgy vélekedett: a politikum továbbra is háborog a menetelés után. Elhangzottak olyan igények, miszerint számon kell kérni a menetelés szervezőit, így a csendőrség valószínűleg parancsot kapott, hogy zaklassa az embereket. „De ezzel csak azt érik el, hogy a következő alkalmakkor még keményebben fogunk fellépni” – szögezte le.

Farcádi Botond
Háromszék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése