2013. 11. 13.

Amikor a bíboros könnyekre fakad

Egy a 14 millió közül
A világ figyelme a Haiyan tájfun által sújtott távol-keleti országra irányul. A katasztrófát követően az áldozatok száma meghaladta a 10 ezret. Beindult a helyi és a nemzetközi segélyszervezetek gépezete a több mint 10 millió kitelepített és fedél nélkül maradt ember, közülük 4 millió gyermek megsegítésére. A tájfun elhagyva a Fülöp-szigeteket, Vietnámban és Kínában is pusztítást végzett.
A Caritas és más helyi szervezetek vizet, élelmiszereket, orvosságot és alapvető szükségleteket biztosító javakat juttatnak a túlélőknek. Sátrakat állítottak fel tárolóhelyek és kórházak számára. Ugyanakkor továbbra is kaotikus a halottak számbavétele és elszállítása. Attól tartanak, hogy a végső mérleg a becsléseket is jóval meghaladja majd. A világ minden részéről a fülöp-szigeteki közösségek imával és szolidaritási kezdeményezésekkel segítik honfitársaikat. A helyi püspöki konferencia imakilencedet hirdetett, hogy az Úr védelmét és támogatását kérje a lakosság érdekében. Luis Antonio Tagle bíboros, manilai érsek nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a katasztrófa kapcsán.
Tagle bíboros
Elnémul az ember a pusztítás képei láttán és még fel kell eszmélnünk az érzelmi és pszichológiai sokkból – kezdte válaszát a bíboros. Vigaszt nyújt a bajban, hogy a hit tanúságtételének számos példáját látjuk még az érintettek részéről is. A helyi egyház is nagy károkat szenvedett a katasztrófa sújtotta területen. Az egyház részéről biztosított segélyek külföldről származnak. Jelenleg az egyház a Caritas-szal együttműködve az erőfeszítések koordinálását végzi, hogy eljussanak az érintett személyekhez, akikhez esetleg saját lelkipásztoraik sem tudnak eljutni.
Vannak akik attól tartanak, hogy a tragédia után sokan azért halnak meg, mert nem jut el hozzájuk az élelmiszer, a víz és a szükséges orvosság. Ez reális veszély – állapította meg Tagle bíboros. Ezért az egyház, a nem-kormányzati szervezetek, a kormány és a hadsereg mindent megtesz, hogy eljusson minden területre és segítséget nyújtson az érintetteknek. Sokak számára valós vészhelyzet ez, a pánik pillanatait élik meg.
A tájfunt megelőzően földrengés sújtotta a Fülöp-szigetek központi részét. A pusztítás és a romok mellett azonban látjuk a hit és a szeretet megnyilatkozásait és ez erősebbé tesz bennünket – mondta elérzékenyülve a főpásztor. Köszönetet mondott a Szentatyának, az országon kívül élőknek, akik megemlékeznek róluk és igyekeznek segítséget nyújtani. Az áldozatok és a szegények nevében mindenkinek köszönetét fejezte ki Tagle fülöp-szigeteki bíboros, manilai érsek.

(sv) VR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése