2013. 11. 19.

November végén érkeznek a pálosok

Két páter és egy fogadalmas testvér személyében november végén érkeznek Hargitafürdőre és veszik át rezidenciájukat a pálos rendi szerzetesek. Még augusztusban határozatban szentesítette a magyar alapítású pálos rend vezető testülete Lengyelországban, hogy a magyar tartomány pálosai Erdélyben kolostort alapíthatnak, melynek helyszíne Hargitafürdő lesz. A kolostoralapítás hivatalos ünnepségét január végén tartják.
palosok_kr_03_b 


















Hamarosan pálos szerzetesek veszik birtokukba a hargitafürdői plébániát és templomot
A Szent Istvánról nevezett kolostor már hivatalosan is szerepel a szakminisztérium jegyzékében, a szerzetesek e hónap végén érkeznek állomáshelyükre – tájékoztatott a legújabb fejleményekről Darvas-Kozma József. A csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia esperese elmondta, a kisszámú közösség egyik tagja Bátor Botond magyarországi tartományfőnök lesz. Vele együtt még Balla Barnabás páter érkezik a hargitafürdői rezidenciájára, illetve egy fogadalmas testvér (fr. Szűcs F. Imre). „Az érsekség, a plébánia, a magyarországi pálos tartomány, illetve a rend lengyelországi generálisa közötti ünnepélyes szerződésaláírás 2014. január 26-án lesz" – ismertette az esperes.
Mint arról beszámoltunk, a pálos generális tanácsadó testülete, a rendfőnöki tanács – definitórium –, élén P. Izydor Matuszewsky generálissal, Lengyelországban úgy határozott, hogy a magyar tartomány pálosai Erdélyben kolostort alapíthatnak. A hargitafürdői templomot és plébániát a Szent Kereszt plébánia bocsátja a szerzetesek rendelkezésére, a Szent István közösségi házat pedig a plébániával közösen használhatják majd a pálosok.
A pálos rend egyébként az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes remeterend. Hivatalos neve: Szent Pál első remete szerzeteseinek rendje – olvasható a Darvas-Kozma József által rendelkezésünkre bocsátott, általa szerkesztett és közölt írásból. A rendet Boldog Özséb (1200–1270 között élt) esztergomi kanonok alapította 1250-ben. A rend központja jelenleg a lengyelországi Częstochowában, a Jasna Góra-i kolostorban van, a magyar tartomány székhelye pedig Pécsett. Magyar pálos közösségek vannak Budapesten (a Szent Gellért-sziklatemplomban), Márianosztrán (Pest megyei község) és Petőfiszálláson (Bács-Kiskun megye). Az 1400-as években Magyarországon 170 rendházban több mint háromezer remete élt. Erdélyben és Kárpátalján 40 monostoruk volt.

(Csíki Hírlap, 2013. nov. 20.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése