2013. 11. 21.

Ferenc pápa és a betegek

A Rómát sújtott hatalmas éjszakai esőzés sem állította meg a híveket, hogy jelen legyenek a Szentatyával való találkozás hagyományos alkalmán, a szerdai általános kihallgatáson a Szent Péter téren. A teret és az oda vezetõ széles utat is megtöltő hívősereg nagy örömmel üdvözölte Ferenc pápát, aki félórával az audiencia megkezdése előtt megjelent fehér nyitott dzsipjén, hogy körbe járva üdvözölje az egybegyűlteket. Alkalmanként megállt és leszállt autójáról, hogy megöleljen kerekeskocsin ülő időseket és megáldjon, megcsókoljon kisgyermekeket. Argentin honfitársaitól viccelődve megkérdezte, hogy hol maradt a maté tea?

Az általános kihallgatás végén még egy órát a betegek egyenkénti köszöntésére és megáldására szánt a pápa. Mindenkivel egyenként elbeszélgetett, biztató szavakkal fordult a családtagokhoz.

A különböző nyelvű köszöntések között a lengyel zarándokokhoz szólva külön üdvözölte a lengyel emigránsok lelkipásztorait, akik a világ minden részérõl érkeztek Rómába. A papokat emlékeztette, hogy az emigrálás számos aggodalommal, problémával és veszéllyel jár, amelyet a történelmi, kulturális és gyakran a családi gyökerektől való elszakadás okoz. Arra kérte őket, hogy lelkesen viseljék gondját honfitársaiknak, segítve szükségleteiket és támogassák lelki fejlődésüket. Segítsék őket, hogy megőrizzék hitüket és, hogy tanúságot tudjanak tenni abban a társadalomban, ahol élnek.

A fiatalokhoz, a betegekhez és az új házasokhoz fordulva Ferenc pápa emlékeztette őket: novemberben a liturgia arra hív, hogy imádkozzunk a halottakért. Ne feledkezzünk meg szeretteinkről, jótevőinkről és mindazokról, akik megelőztek bennünket a hitben. A szentmise bemutatása a legjobb spirituális segítség, amelyet lelkük érdekében tehetünk, különösképpen az elhagyatottakról is megemlékezve.

(sv) VR


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése