2013. 11. 01.

Emlékhely elhunyt kisdedeknek

Egy olyan emlékhelyet avatnak és áldanak meg Mindenszentek napján a csíkszeredai Millennium templom udvarán, ahol azokra a kisbabákra emlékeznek, akiket szülés közben, pár napos korukban vagy koraszülés miatt veszítettek el a szüleik.
meghalt csecsemo emlekhely vn 001_b
Az emlékehely ötlete egy csíkszeredai édesanyáé, akit egy németországi temetőkertben készült fénykép ihletett, amelyen elhunyt csecsemők kis síremlékei sorakoztak. „Személyesen is érintett vagyok, de több édesanyát is ismerek, akik átéltek hasonló lelki megrázkódtatást, akik magukban hordozzák ezt a veszteséget. Úgy éreztem, hogy ezeknek a családoknak megnyugvást hozna, ha Csíkszeredában is létezne egy hasonló emlékhely. Figyelembe véve a kulturális különbségeket, helyi szokásoknak megfelelően próbáltam elképzelni: nyitott térben, amelynek központi részét egy egyszerű műalkotás díszítené. Az ötlet megvalósításában a Csíki Anyák Egyesületével való együttműködésem jelentős előrelépést jelentett, mind az igényfelmérésnél, mind a gyakorlati kivitelezésnél: kérdőívek terjesztése, begyűjtése, az érintett személyekkel való kapcsolattartás” – mesélte a neve elhallgatását kérő kezdeményező édesanya. Az alkotás elkészítésére Bara Barnabás szobrászt kérték fel. A kezdeményezést Darvas-Kozma József, a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia esperese is felkarolta, a templom udvarán biztosítva a megfelelő helyszínt.
„Fontos, hogy legyen egy hely, ahol az érintettek meg tudnak állni, édesanyák, édesapák, akik elvesztették a gyereküket. Különösen azoknak a szülőknek nehéz, akik nem látták a gyereket, vagy nem tudták a hagyományokhoz híven a végtisztességet megadni. Mi ezen változtatni nem tudunk, de enyhíteni próbáljuk a fájdalmukat. Itt van egy hely, ahol gyertyát gyújthatnak, emlékezhetnek rájuk” – mondta el Darvas-Kozma József esperes. „Az egyház tanítása az, hogy Isten üdvözíteni tudja az embert, Jézus Krisztus megváltó halála és feltámadása az eredeti bűnt eltörli, s ha valaki a maga hibáján kívül nem részesülhetett a keresztség szentségében – ez a II. Vatikáni zsinat tanítása –, akkor is üdvözülhet. Az egyház a fogantatás pillanatától személynek, embernek tekinti azt a lényt, aki megfogant. Ezért pártoljuk föl és támogatjuk az érintett családokat, édesanyákat – mert leginkább ez őket viseli meg –, hogy legyen egy ilyen emlékhely, és mi is mindig imádkozunk értük, minden szentmisében benne van az élőkről és a holtakról való megemlékezés is. Ez a hely fölhívja a templom előtt megforduló emberek figyelmét arra, hogy az élet milyen nagy érték, elvesztése pedig egy életre szóló sebet üt, amit csak az Úristen tud gyógyítani” – hangsúlyozta az esperes.
Az emlékhelyet pénteken a 11 órás szentmise után áldják meg, az érintettek itt is gyújthatnak gyertyát elhunyt kisdedük emlékére.

Forrás: Emlékhely elhunyt kisdedeknek, Péter Beáta Csíki Hírlap, 2013. nov. 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése