2014. 02. 10.

2013. február 11. - történelem

2013. február 28.
A maszol.ro Már előre megírta XVI. Benedek pápa lemondó nyilatkozatát címmel közli, hogy a Corriere della Sera olasz napilap rekonstruálta a pápa egy éve hírül adott távozásának hátterét. „A latinul tett bejelentést a bíborosok egy része nem is értette meg azonnal hiányos latin tudása miatt” – idézte a Corriere della Sera a részletekről később beszámoló Gianfranco Ravasi bíborost, a Kultúra Pápai Tanácsa elnökét. A pápa bejelentésére Angelo Sodano bíboros, egykori szentszéki államtitkár, a bíborosi kollégium dékánja válaszolt, szintén előre megírt beszéddel. Az olasz lap rekonstrukciója szerint XVI. Benedek egy nappal korábban, február 10-én délután írta meg tervezett lemondásának szövegét. Szokása szerint ceruzával, amit titkárnője, Birgit Wansing írt át számítógépre.
XVI. Benedek pápa február 11-én délelőtt felolvasásta lemondásának szövegét. A Corriere úgy értesült, a lemondásról tudott Angelo Sodano, Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár és helyettese, Giovanni Angelo Becciu, valamint Georg Gänswein, a pápa személyi titkára. A szöveg a pápa lakosztályából egyenesen a szentszéki államtitkárságra került át, ahol azonnal megkezdték a különböző nyelvekre való lefordítását.

XVI. Benedek pápa utolsó üzenete a Twitter közösségi oldalon

A Szentatya február 28-án, csütörtökön, péteri szolgálatának utolsó napján délután negyed 6-kor közzétette utolsó üzenetét a Twitter közösségi oldalon, amely a következőképpen hangzik:

„Köszönöm szereteteteket és támogatásotokat. Azt kívánom, hogy mindig meg tudjátok tapasztalni annak örömét, hogy Krisztust állítjátok életetek középpontjába.” 
Este nyolc órakor azonban beállt a csönd, megüresedett Péter széke, de a hívek szívében tovább visszhangzottak a pápa szavai, amelyeket szerdán, az utolsó általános kihallgatáson mondott: „Nem hagyom el a keresztet, új módon maradok a keresztre feszített Úr mellett”.
Ezzel a tettével is történelmet írt XVI. Benedek pápa, és alázatos folytatója lett XXIII. János és II. János Pál pápák életszentségének
Kívánjuk, hogy Isten tegye boldoggá hátralévő éveiben is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése