2014. 02. 16.

Orbán évértékelője

Több mint egy évtizede nem produkált olyan jó eredményeket a magyar gazdaság, mint ma – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Millenáris Teátrumban tartott évértékelő beszédében.

Magyarországon negyven év után először csökken a rezsi, emellett nő a foglalkoztatottság és a minimálbér, évtizedek óta nem volt ilyen alacsony az infláció, bővül a gazdaság, a kormány megvédi, sőt növeli a nyugdíjak értékét, és évek óta három százalék alatti a költségvetés hiánya – sorolta az eredményeket a kormányfő.

Orbán Viktor kitért a 2010-es választási győzelmükre is, amelyet úgy jellemzett, hogy 2010-ben valójában rendszerváltás történt, húsz év alatt a második.

„A sikeres Magyarország záloga az erő"

Beszédében úgy fogalmazott: a posztkommunista rendszer húsz év alatt nem tudta bizonyítani fölényét a régivel szemben, ezért az embereknél „betelt a pohár", második rendszerváltásra volt szükség. A magyarokat új nemzeti és politikai közösséggé kellett szervezni, ezért volt szükség új alaptörvényre, az ország szuverenitását helyre kellett állítani, rendet kellett teremteni, és új, igazságosabb közteherviselést biztosító megállapodást kellett kötni az emberekkel – sorolta.

A miniszterelnök azt mondta, kormányának legfőbb célja a közösség megerősítése volt, mert a sikeres Magyarország záloga az erős állam és a cselekvőképes kormány.

A miniszterelnök szerint Magyarország egy nagy, felívelő korszak küszöbén áll. Szerinte ezen a küszöbön „kell együtt átlépnünk", amihez ki kell tartani a „világos, egyenes beszéd mellett", és nem szabad visszacsúszni a „hímezés-hámozás" világába, ahol egy „ordas nagy hazugságról" azt mondják, nem bontották ki az igazság minden részletét. Orbán Viktor szerint lassan visszatér a magyarok önbizalma. „Elegünk lett abból a politikából, amely mindig csak azt lesi, hogyan feleljünk meg" például a Nyugatnak, a bankároknak vagy a külföldi sajtónak – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ez már nem ugyanaz az ország

Magyarország már nem az az ország, mint amelyik négy éve volt – mondta a miniszterelnök. Azzal, hogy megváltoztattuk a jelenünket, megváltoztattuk a jövőnket is, más jövőnk lesz, mint amit a londoni vagy a brüsszeli jósdák papjai jövendöltek nekünk, már ha a szavazók is így akarják" – közölte Orbán.

Szólt arról is, hogy a multik és a fogyasztók, a bankok és a devizahitelesek közötti konfliktusokat nem ők robbantották ki, már a kormányváltáskor is folyamatban voltak, és Magyarország mindenhol vesztésre állt. „2010-ben azt kellett eldöntenünk, hová állunk a ringben, és mi a piros-fehér-zöld sarkot választottuk. Azóta több menetet is megnyertünk, de a küzdelemnek nincs vége" – hangoztatta. „Ne hagyjuk, hogy elvegyék a rezsicsökkentést, a gyermekek után járó adókedvezményt, a bérek növekedését, a gyed extrát, az időskor biztonságát" – mondta.

Az április 6-i parlamenti választáson újra meg kell mutatni: „erősek és egységesek vagyunk" – jelentette ki Orbán beszéde végén. „Mutassuk meg: nem gazsulálunk senkinek, mutassuk meg, hogy a magunk útját fogjuk járni" – mondta a kormányfő hét héttel az országgyűlési választás előtt, hozzátéve, hogy „ha nem mi irányítjuk a saját életünket, valaki más fogja". „Fújjátok meg a kürtöket és nyergeljetek, mert holnap reggel indulunk! Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" – zárta félórás beszédét Orbán Viktor a teltházas Millenáris Teátrumban.

A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizenhatodik évértékelője. Tavaly arról beszélt, hogy Magyarország jobban teljesít, mint korábban, és eredményesebb a válság kezelésében, mint a legtöbb európai ország.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése