2014. 02. 13.

Vasvillás mozgalom

Lombardi: figyelmet kell fordítani a társadalmi nehézségekreKét személy február 11-én, kedden délután a Szent Péter téren kétségbe esett gesztusra szánta el magát: azzal fenyegettek, hogy felgyújtják magukat, ha a hatóságok nem hallgatják meg őket, és politikai menedékjogot kértek a Vatikántól. Kezükben transzparens: „Éhségsztrájk, családos olasz férfi emberi jogainak védelmét és politikai menedékjogot kér. Ferenc pápa segíts nekünk!”
A vatikáni csendőrség akadályozta meg cselekedetüket. A két észak-olasz férfi az ún. Vasvillás mozgalom (Movemento dei Forconi) tagja. A mozgalom mezőgazdasági dolgozókat, munkásokat és munkanélkülieket tömörít, akik az olasz kormány és politikusok ellen tiltakoznak tarthatatlanná vált helyzetük miatt.
Hétfőn e mozgalom közel ötven főből álló csoportja elfoglalta a római Santa Maria Maggiore-bazilikát, két éjszakát a templomban töltöttek. Képviselőik hosszú megbeszélést folytattak a vatikáni csendőrség vezetőjével és Santos Abril y Castelló bíborossal, a bazilika főpapjával, akiknek feltárták nehéz helyzetüket. A bíboros ígéretet tett, hogy átadja levelüket a Szentatyának, amelyben gazdaságilag ellehetetlenült családok helyzetéről és küzdelmük céljáról számolnak be. Szerdán reggel elhagyták a bazilikát – tájékoztat az ANSA hírügynökség.
Federico Lombardi szentszéki szóvivő az esetekkel kapcsolatban hangsúlyozta: „Ezek a történések a jelenlegi nehéz helyzet megnyilvánulásai. Az egyház és a Vatikán figyelemmel tekint ezekre a problémákra és részt vállal a sokak által megélt nehézségekben”.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése