2014. 02. 26.

Az RMDSZ nem utasítja vissza a párbeszédet

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem utasítja vissza a párbeszédet az új román kormány megalakításáról, de eddig nem keresték meg a szervezetet – nyilatkozta Kelemen Hunor (képünkön), a szövetség elnöke szerda reggel az MTI-nek.
kelemen_hunor_0001_szh
Közlése szerint az RMDSZ három nagy kérdéscsomaggal ülne a tárgyalóasztalhoz. A kisebbségi jogok területén, a gazdasági és szociális ügyek területén, valamint az infrastrukturális beruházások területén próbálná érvényesíteni céljait.
Kelemen Hunor biztosnak mondta, hogy az RMDSZ kisparlamentjének (Szövetségi Képviselők Tanácsa – SZKT) szombatra összehívott ülésén nem születik döntés egy esetleges koalíciós megállapodásról.
„Az SZKT mandátumot adhat a tárgyalásokra, s majd később megerősítheti vagy elvetheti a tárgyalások eredményeit” – jelentette ki az elnök.
crin_antonescu_01A Nemzeti Liberális Párt (PNL) ugyanakkor visszahívta minisztereit a román kormányból, és megvonta a bizalmat Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnöktől. A kormányból való kilépésről szóló döntést a PNL állandó tanácsa nagy többséggel hozta meg kedd esti ülésén – jelentette be Crin Antonescu pártelnök.

Antonescu (fotó) közölte, hogy a liberális miniszterek és államtitkárok szerdán hivatalosan is beadják lemondásukat. A párt Victor Ponta kormányfőt is felszólította a lemondásra, arra hivatkozva, hogy a 2012-es parlamenti választásokon a Szociálliberális Szövetség (USL) szerzett kétharmados támogatást, amely a liberálisok nélkül nem létezik többé.
Victor Ponta még a liberálisok várható döntése előtt kijelentette, hogy nem mond le, amíg politikai ellenfele, Traian Băsescu tölti be az elnöki tisztséget. A román alkotmány ugyanis tág mozgásteret biztosít az államfőnek arra, hogy kit bíz meg kormányalakítással, ezért a szociáldemokrata (PSD) pártelnök nem akar kockáztatni.
A Victor Ponta vezette szociáldemokraták, több kisebb párttal együtt, törékeny többséggel rendelkeznek a bukaresti parlamentben. A kormányfő azt is előre bejelentette, hogy szívesen meghívná a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) is a kormányba, nemcsak egy kényelmesebb parlamenti többség reményében, hanem azért is, hogy a magyar kisebbség „radikalizálódását” megelőzze.

Székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése