2014. 02. 26.

Ugyanazok vagyunk-e, mint azelőtt?



London és York Lancaster között van a Mártírok dombja, egy hatalmas tér ahol tizenöt katolikus papot és számos laikust a protestánsok felakasztottak vagy felnégyeltek az angol katolikusok üldözése idején. A vértanúk emlékére - Ashton Memmorial - 1996-ban emlékkövet állítottak, amire Jézus szavait vésték: Tudtok-e inni a kehelyből, amelyből én iszom? Vagy meg tudtok-e keresztelkedni a keresztséggel, amellyel én megkeresztelkedem?”  Ők azt felelték neki: Meg tudunk. (Mk 10,38-39) 
Lancasterben élt Chorley-i Roger Wrenno takács (1576-1616), aki John Thules (1568-1616) papot rejtegette, akit már háromszor bebörtönöztek és mindig akadt valaki, aki kiszabadította. A börtönben négy tolvajt megtérített, akiket ezért felakasztottak. John Thules atyát Wrenno ki akarta menekíteni éjnek idején Lancasterből

De hajnalban mindkettőjüket a város határában elfogták és halálra ítélték. Elérkezett 1616. március 18., a kivégzés napja Lancashire-ben. Előbb John Thules papot négyelték fel. Majd  Wrenno kivégzése következett, akit kötél általi halálra ítéltek. Nyugodtan lépett fel a bitófa lépcsőjén és a nyakát a hurokba tette. Lelökték a létráról, de a kötél Wrenno súlya alatt elszakadt, s a földre zuhant. A vértanú felkelt és letérdelve imádkozott. A körülállók kegyelmet követeltek, majd próbálták őt rábeszélni, hogy tegye le a hűségesküt, amely királyi kegyelmet jelent számára. De Roger Wrenno felkelt és kijelentette:
„Én ugyanaz vagyok most is, mint azelőtt” – és visszatért a létrára.
– Hát olyan sürgős? – kiáltott rá a csodálkozó hóhér.
De az áldozat boldogan válaszolt: „Ha te láttad volna azt, amit én az előbb láttam, ugyanígy sietnél meghalni!”
S most a hóhér erősebb kötelet tett a nyakára, s kirántotta alóla a létrát s elküldte őt „az élők országába, hogy lássa ott Isten ékességeit, melynek fényét itt a földön mint valami tükörben látta”.
A két vértanút, 1987-ben II. János Pál pápa a boldogok közé iktatta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése