2014. 02. 23.

Kárpátalja példát jelenthet

„Kárpátalja unikum ezekben a napokban, gyönyörű példát ad a békéről” – interjú Majnek Antal munkácsi püspökkel

Az utóbbi napokban a világsajtó első helyen foglalkozik Ukrajnával, az országban folyó véres összetűzések kapcsán. Február 21-én, pénteken, a rendkívüli konzisztóriumon Ferenc pápa a napközi imaóra elimádkozása után rögtönzött szavakkal üdvözölte az ukrán bíborosokat, a szerda délelőtti általános kihallgatás után is felhívást intézett az ország békéjéért. Számos katolikus és más keresztény vezető emelte fel szavát a vérontás azonnali beszüntetéséért.
 
Megkértük Majnek Antal munkácsi püspököt, hogy számoljon be arról, hogyan élik meg hívei ezeket a testvérgyilkos napokat?

A főpásztor többek között elmondja: hiányzik Jézus minden bajt elsöprő ereje, amely a rosszat jóval győzi le, hiányzik az evangélium ereje: az erőszakmentesség.
Majnek püspök szerint a véres eseményeket a szociális nehézségek, elsősorban a korrupció robbantották ki.

Nincs jelenleg olyan karizmatikus személyiség Ukrajnában, aki az elnyomottak oldalára állna. Az elnyomottak közé tartoznak nem csak a szegény rétegek, hanem a középosztály, a vállalkozók is, valamint az a sok-sok vándormunkás, aki külföldön rabszolgaként keresi meg kenyerét. Az országba érkező dollár- és eurómilliók továbbra is a hatalmasok kezében összpontosulnak.

A francia forradalom óta minden forradalmár hangoztatja: "szabadság, egyenlőség, testvériség". A szabadságról itt is sok szó esik, a testvériségnek nyoma sincs, az egyenlőségről pedig soha nem beszélnek, holott ennek gyökerei az Ószövetségbe nyúlnak. A Mózesi Törvénynek megfelelően minden 50., jubileumi évben elengedték az adósságokat és újraosztották a földeket, a vagyonokat.

Az ukrajnai katolikus püspökök böjtre és imára buzdítják híveiket ezekben a nehéz órákban.
Kárpátalja azonban példát jelenthet az egész ország számára: egységesen ellenállnak minden rendbontásnak és nem engedik be a térségbe azokat, akik ezt az egységet meg akarják zavarni. A vezetés rögtön a nép mellé állt és minden társadalmi réteg gyönyörű tanúságot ad a békéről.


(vm) VR


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése