2014. 02. 23.

A konzisztóriumon megjelent XVI. Benedek emeritus pápa

 Ferenc pápa a mai konzisztóriumra érkezve, melynek keretében 19 új bíborost kreál, odalépet XVI. Benedekhez, és köszöntötte őt.


Erdő Péter bíboros beszámolt az ünnepi konzisztóriumi szertartásról, amely a bíborosi kollégium tagjai közötti szeretetközösség megélésének magasztos pillanata volt.
A szertartás szimbolikája a bíborosi feladat fontosságáról, az egyház iránti szeretetről, a piros szín által jelképezett, az életet odaadni kész hűségről, szeretetről, az egyház egységéről, a katolikus igazság melletti elköteleződésről szól – hangsúlyozta a bíboros.
Jelentős, hogy az új bíborosok között számos a nem európai származású főpásztor. Többnyire olyan nagy egyházmegyék vezetőivel egészült ki a bíborosi testület, melyek élén a főpásztor bíboros szokott lenni, mint például Rio de Janeiro, Szöul, vagy Buenos Aires. A Fülöp-szigeteken olyan nagy a katolikusok száma, hogy nagyon indokolt, hogy ne csupán egy, hanem több bíboros képviselje őket – emelte ki a magyar főpásztor.
Erdő Péter elmondta: a szertartás elején a szokásnak megfelelően felkérték a híveket, hogy összeszedetten, áhítattal vegyenek részt a szentmisén, tartózkodjanak az örömujjongásoktól. Ennek ellenére hatalmas taps fogadta XVI. Benedek emeritus pápát a szeretet, az öröm, a nagyrabecsülés jeleként.
A beszélgetést a Vatikáni Rádió koradélután rögzítette, mielőtt Erdő Péter bíboros elindult volna az új bíborosok udvariassági látogatására. A nem kuriális bíborosok a VI. Pál terem előcsarnokában, illetve az aulában, a kuriális bíborosok pedig az Apostoli Palota különböző termeiben fogadták a hívek gratulációit szombaton délután.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése