2014. 02. 21.

Rendkívüli bíborosi konzisztóriumról

Konzisztórium: Ferenc pápa bejelentette a családról szóló őszi szinódus elnökeinek nevét – szentszéki sajtótájékoztató.

A család témájával foglalkozó rendkívüli konzisztórium második napjának délelőtti ülése után P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő tájékoztatta az újságírókat a tanácskozásról. Elmondta, hogy közel 150 bíboros vett részt az ülésen. 43 bíborosi felszólalás hangzott el eddig összesen, a tegnap délutáni beszédeket is beleértve.

Ferenc pápa bejelentette a családról szóló őszi szinódus elnökeinek nevét. Vingt-Trois bíboros, párizsi érsek, Tagle bíboros, manilai érsek és Damasceno Assis bíboros, Aparecida érseke. Három kontinenst képviselnek.

Októberben a pápa kinevezte Erdő Péter bíborost, a szinódus főrelátorának, Bruno Forte érseket különleges titkárnak. A mostani kinevezésekkel teljessé vált az őszi szinódus vezetősége – hangsúlyozta Lombardi atya.

A bíborosi felszólalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a különböző kontinensekről nagyon sokan feliratkoztak, de az idő szűkössége miatt írásban is benyújthatják beszédüket, amelyeket majd csatolnak a jegyzőkönyvhöz, így hasznosak lehetnek a Szentatya és a szinódusi előkészület számára.

A felszólalások témáiról szólva a szentszéki szóvivő kiemelte, hogy voltak általánosabb, a családról alkotott szélesebb körű nézetet képviselő, a keresztény antropológia távlatában megfogalmazott beszédek, e vízió és a szekularizált kultúra közötti kapcsolatot értékelő felszólalások. Nem panaszok hangzottak el, hanem realitással tekintettek a helyzet nehézségeire, amelyben a keresztény nézet egy más irányba haladó kultúrában él.

Szó esett a család pasztoráció különböző aspektusairól, az újraházasodott elváltakról. Érintették e kérdés jogi, kánonjogi problémáit, a házasság semmissé tételének problémáit, hogyan lehetne javítani, egyszerűsíteni az eljárást. Egy másik idetartozó kérdés volt az újraházasodott elváltak szentségekhez járulásának problémája. Nagyon érdekes, széleskörű és kiegyensúlyozott felszólalások hangzottak el – állapította meg Lombardi atya. Nem született semmilyen döntés vagy sajátos iránymutatás a témával kapcsolatban.
A szentszéki szóvivő végül saját benyomásáról szólva elmondta: nagyon pozitív légkört tapasztalt a konzisztóriumi ülésen feszültség vagy aggodalom nélküli hangulat uralkodott. A megkülönböztetés, a bölcsesség, az egyház legjobb útjának keresése jellemezte a tanácskozást, összekapcsolva az Úr Szavához való hűség megtartásával.

Továbbá az egyház társadalmi tanítása sarkköveinek, az irgalmasság, a konkrét helyzetekre és a személyekre való figyelem tiszteletbe tartása volt jellemző. A mostani rendkívüli konzisztóriumtól nem várható végszó vagy egységes iránymutatás, inkább egy biztató bevezetés ez a szinódus felé haladó úton – mutatott rá P. Lombardi.

Végül tájékoztatott, hogy a konzisztóriumra 298 újságíró akkreditáltatta magát az állandóan jelenlevőkön kívül: 54 fotós, 74 írott sajtóban dolgozó és 51 televízió. 153 operatőr és 51 televíziós tudósító van jelen.

(sv) VR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése