2014. 02. 20.

A szív nyugtalansága vezet

Bukephalosz (ökörfej) megszelídítése
Plutarkhosz jegyezte fel Nagy Sándor makedón hódítóról, hogy még csak 10 éves volt, amikor egy lókereskedő egy lovat hozott Thesszáliából Fülöp királynak (Kr. e. 382 - 336), amelyet 13 talentumért akart neki eladni. A ló senkit nem engedett a hátára ülni, hanem hátsó lábára állva szüntelenül ágaskodott. Fülöp bosszankodott, és megparancsolta, hogy a vad, megfékezhetetlen lovat vezessék el. Ekkor azonban az ifjú Sándor is megpróbálta megszelídíteni, ami végül sikerült is neki: észrevette, hogy a ló saját ide-oda mozgó árnyékától riad meg, ezért kantárszáránál fogva a nappal szembefordította, amitől megszűnt a ló félelme. 
A lószelídítés nyomán Fülöp király sírt a boldogságtól, és a nyeregből leszálló fiát homlokon csókolva így szólt hozzá: „Fiam, keress magadhoz méltóbb királyságot, szűk neked Makedónia.” 
Szent Ágoston
Igazságra, boldogságra, örök életre vágyó lelkünknek kevés az, amit ez a földi világ kínál.  
Szent Ágostont (354-430) szíve nyugtalansága vezeti el a Krisztussal való találkozáshoz. Azonban Isten felfedezésekor nem zárkózik önmagába, mint aki már megérkezett céljához, hanem tovább folytatja útját. Az igazság, Isten keresésének nyugtalansága arra készteti, hogy egyre jobban megismerje Istent, hogy kilépjen önmagából és Istent megismertesse másokkal is. 
Ez a szeretet nyugtalansága. 
A szív nyugtalansága vezet el Istenhez és szeretetéhez -  mondja Ferenc pápa (2013.08.29.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése