2014. 02. 13.

Orbán Viktor Pekingben

A kínai-magyar kapcsolatok megerősítésének és továbbmélyítésének céljával látogatott magas szintű magyar delegáció Pekingbe - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő szerdán a kínai fővárosban, a Li Ko-csiang miniszterelnökkel folytatott megbeszélés elején. A kínai kormányfő azt hangsúlyozta, hogy országa és Magyarország régi barátok.
A kínai Országos Népi Gyűlés, azaz a törvényhozás épületében tartott plenáris tárgyaláson magyar részről részt vett több kormánytag, így Martonyi János külügy-, Varga Mihály nemzetgazdasági és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
A tárgyalás első, sajtónyilvános perceiben a kínai miniszterelnök úgy fogalmazott, "régi barátok vagyunk", majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai új évben Orbán Viktor az első külföldi kormányfő az ázsiai országban. Ez is bizonyítja, hogy a kínai-magyar kapcsolatok nagyon szorosak - értékelte. Emlékeztetett egyúttal, hogy az idei év a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója. Li Ko-csiang hangsúlyozta, bízik abban, hogy a mostani látogatásnak köszönhetően erősödnek a kínai-magyar kapcsolatok.
Orbán Viktor köszöntőjében kifejezte Magyarország nagyrabecsülését Kína elmúlt években elért eredményeinek, kiváltságnak nevezve, hogy a most véget ért ünnepi időszakot követően fogadják a magyar delegációt Pekingben. Felidézte, hogy Li Ko-csiang - még miniszterelnök-helyettesként - már járt Budapesten, majd azt is felelevenítette, hogy tavaly Bukarestben Kína és a kelet-közép-európai országok csúcstalálkozóján is tárgyaltak, ahol a kínai kormányfő felvázolta országa Közép-Európára vonatkozó politikáját. Pekingbe "azzal a céllal érkeztünk (...), hogy megerősítsük és tovább mélyítsük a kínai-magyar kapcsolatokat" - zárta üdvözlő szavait Orbán Viktor.A megbeszélés után a két kormányfő jelenlétében több kétoldalú megállapodást is aláír majd a kínai és a magyar fél.

GloboPort Newsletter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése