2016. 03. 18.

84 magyar em­bert bír­sá­golt meg a román csendőrség

Felháborodásának adott han­got az MTI-hez el­jut­ta­tott ál­lás­fog­la­lás­ban Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) el­nö­ke ami­att, hogy a ro­mán ha­tó­sá­gok kép­vi­se­lői ma­gyar em­be­rek gyü­le­ke­zés­hez és szim­bó­lum­hasz­ná­lat­hoz va­ló jo­gát kor­lá­toz­ták már­ci­us 10-én, a szé­kely sza­bad­ság nap­ján Marosvásárhelyen és már­ci­us 15-én Kolozsváron.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség til­ta­ko­zik az el­len, hogy Marosvásárhelyen a csend­őr­ség 84 ma­gyar em­bert bír­sá­golt meg az­után, hogy bé­kés, in­ci­den­sek­től men­tes sza­bad­ság­na­pi fel­vo­nu­lá­son vett részt, mind­eköz­ben Kolozsváron a csend­őr­ség olyan il­le­gá­lis­nak ne­ve­zett zász­ló el­tá­vo­lí­tá­sát kö­ve­tel­te a bé­ké­sen fel­vo­nu­ló már­ci­us 15-i tö­meg­ből, amely hi­va­ta­lo­san is el­fo­ga­dott szim­bó­lum Romániában" – áll a Kelemen Hunor ál­tal alá­írt ál­lás­fog­la­lás­ban.

Az RMDSZ el­nö­ke sze­rint a sza­bad­ság­jo­go­kat sér­tő in­téz­mé­nyi túl­ka­pá­sok foly­tán még in­kább csök­ken a ma­gyar kö­zös­ség amúgy is meg­in­gott biz­ton­ság­ér­ze­te.

„Nyomatékosan kér­jük, hogy Erdély vá­ro­sa­i­ban ves­se­nek vé­get a ma­gyar­ság el­len irá­nyu­ló egy­ér­tel­mű bo­szor­kány­ül­dö­zés­nek, hi­szen evi­dens, hogy Marosvásárhelyen és Kolozsváron is bé­ké­sen ün­nep­lő kö­zös­ség­re ve­tet­ték ki há­ló­ju­kat a csend­őr­sé­gi al­kal­ma­zot­tak. Hangsúlyozottan kö­ve­tel­jük, hogy a köz­biz­ton­ság fe­le­lő­sei a köz­ve­szé­lyek el­há­rí­tá­sá­val fog­lal­koz­za­nak, ne bé­kés em­be­re­ket bír­sá­gol­ja­nak meg, ne az Erdély-zászló vagy szé­kely zász­ló el­tá­vo­lí­tá­sát te­kint­sék hi­va­ta­li te­en­dő­ik ki­tel­je­sí­té­sé­nek" – áll a do­ku­men­tum­ban.

Az RMDSZ el­nö­ke mind­két eset­ben kér­te a ha­tó­sá­go­kat: in­do­kol­ják meg az el­já­rá­sa­i­kat. Úgy vél­te, az alap­ta­lan szank­ci­ók ki­ro­vá­sa el­lent­mond a jog­ál­la­mi­ság el­ve­i­nek.

„A ro­má­ni­ai ma­gyar­ság nem olyan or­szág­ban akar él­ni, ahol fo­lya­ma­to­san meg­fé­lem­lí­tik!" – áll Kelemen Hunor csü­tör­tö­ki ál­lás­fog­la­lá­sá­ban.

Ugyancsak csü­tör­tö­kön az egyik kö­zös­sé­gi por­tá­lon pub­li­kált fény­kép­pel és be­jegy­zés­sel tu­dat­ta Horváth Anna, Kolozsvár al­pol­gár­mes­te­re, hogy az Erdély-zászló el­le­ni ko­lozs­vá­ri rend­őr­sé­gi fel­lé­pés el­le­ni til­ta­ko­zá­sul hi­va­ta­lá­ban ki­tűz­te Erdély zász­la­ját.

A ro­mán csend­őr­ség csü­tör­tö­kön köz­le­mény­ben tu­dat­ta, hogy nyolc­van­négy em­bert bír­sá­gol­tak meg össze­sen 70 800 lej (4,95 mil­lió fo­rint) ér­ték­ben a szé­kely sza­bad­ság na­pi ma­ros­vá­sár­he­lyi meg­em­lé­ke­zés és tün­te­tés után. A csend­őr­ség szó­vi­vő­je meg­erő­sí­tet­te a szé­kely sza­bad­ság nap­ja es­té­jén az MTI-nek adott nyi­lat­ko­za­tát, mely sze­rint az ese­mény rend­bon­tás nél­kül fe­je­ző­dött be. Hozzátette: a nagy szám­ban ki­rótt bír­ság an­nak a kö­vet­kez­mé­nye, hogy a ha­tó­ság ál­lás­pont­ja sze­rint a részt­ve­vők en­ge­dély nél­kül vo­nul­tak a fő­tér­re a pre­fek­tu­si hi­va­tal elé.

A ro­mán rend­őr­ség már­ci­us 15-én iga­zol­tat­ta, és a zász­lók be­vo­ná­sá­ra kö­te­lez­te a ko­lozs­vá­ri ün­ne­pi fel­vo­nu­lás­nak azo­kat a részt­ve­vő­it, akik Erdély-zászlóval vo­nul­tak.

MTI
erdély.ma

1 megjegyzés:

  1. Lehet tiltakozni és erőteljesen elitélni a fent megtörtént eseteket, és fel lehet szólitani erdély nagyvárosait, hogy hagyják abba a magyarellenes intézkedéseket, de ezt sajnos csak a magyar sajtót olvasó, magyar emberekig jut el, és egy a magyarságért kiálló kampanyfogásnak tűnik. Addig amig nem jelenik meg a sajtóban, a fent emlitett esetekről egy eljárás elinditása (hivatali és hatalmi visszaélés a rendőrség, csendőrség alkalmazottjai részéről) és az, az mellett való kiállás bizonyitása/bizonyitéka, addig a magyar ember csak kampányértekezletnek fogja tekinteni a közzétett nyilatkozatot.
    Az elmúlt évben nagyon sok településen, a "Községháza" feliratot vagy per folyamán eltávolíttatták a román hatóságok, vagy félelemből eltávolíttatta maga a polgármester, hogy ne kerüljön a román hatóság látókörébe. Jobban és sokkal erősebben ki kell állni a székely/magyar érdekért, érezze a székely nép, hogy kiállhat az igazáért és nemzete megmaradásáért.

    VálaszTörlés