2016. 03. 27.

Eledelszentelés Csíkszeredában 2016



Csíkban az ételszentelés Urunk feltámadásához kötődő, a középkortól meglévő hagyomány. Még a kommunizmus idején is megtartottuk. Akkor a templomhoz közeli utcákban sorakoztak fel a hívek. 2001 óta a Szabadság téren tartjuk, ahová több ezer hívő eljön. A nagyböjti előkészület a feltámadási liturgiában teljesedik ki. Jézus Krisztus feltámadása új dimenziót, az örök életet tárta fel. Ezt a gazdagságot részben az eledelek megáldásával és fogyasztásával fejezzük ki.
Sfinţirea bucatelor este o tradiţie legată de Învierea D-lui, care dăinuie din evul mediu în Ciuc şi a fost păstrată şi în timpul comunismului. În perioada respectivă, credincioşii s-au adunat în străzile din apropierea bisericii. Din 2001 binecuvântarea alimentelor are loc în Piaţa Libertăţii cu participarea a mii de credincioşi. Pregătirile din postul mare îşi ating apogeul în slujba de înviere. Învierea lui Isusu Hristos ne oferă o nouă dimensiune, dezvăluind viaţa eternă. Exprimăm acest bogăţiei prin sfinţirea şi consumarea bucatelor (alimentelor).

Hűvös, ködös reggelen is megtartottuk az ételszentelést. Ilyen a katona nemzet! Fotók: Csúcs Endre
David Livingstone (1813-1873) skót misszionárius orvos,Közép-Afrika kutató mondta: „én mit sem érek olyan emberekkel, akik az út elkészítését várják. Hozzám csak azok jöjjenek, akik nem riadnak vissza attól, hogy utat vágjanak az őserdőben.”
Krisztus utat nyitott az örök élet felé. Elvárása: „Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen engem!” (Mk 8,35). Krisztus követés önkéntes
Kereszténységünk legnagyobb ünnepén a föltámadt Krisztus szavaival köszöntötte az összesereglett híveket Tamás József püspök: „Békesség veletek!”. Rövid elmélkedésében rámutatott arra, hogy az ételszentelés szokásának megvannak a szentírási alapjai Jézus feltámadásának történetében.



Fotók: Csúcs Endre
John Newton-t 1821-ben felakasztották Montgomeryben. Ártatlanságát hangoztatta és kijelentette: „ártatlanul végeznek ki, ezért nem nő fű síromon.” 1941-ben is sírjához mentek a város vezetők, és megállapították: „ megmagyarázhatatlan, de fű nem nő rajta.” 
Jézus ártatlanul halt meg. Ő is jelt hagyott: nemcsak üres sírt, lepleket, helyeket, hanem az Oltáriszentséget! Egy új dimenzió nyitott meg előttünk: a kegyelmi életet, melynek kiteljesedése a feltámadás. Erről énekelt az eledelszentelés alatt a Szent Kereszt Főplébánia kórusa.


Fotók: Csúcs Endre
A püspök Isten áldását kérte a bárány- és a tojáseledelekre, a húsvéti kalácsokra és az italokra. „Aki ebből hívő lélekkel eszik az testének erőt, lelkének üdvösséget nyer. Áldj meg minden eledelt, amelyet tőled kaptunk, hogy az emberi nem fenntartására és üdvösségére szolgáljon. Szent neved segítségül hívására adj testi erőt és lelki oltalmat mindazoknak, akik azokból táplálkoznak”
Fotó: Iochom Zsolt
 A téren kialakított sorok között vonult el a papság (a püspök, két pálos, két piarista és a helybéli négy pap) a ministránsokkal és meghintették szenteltvízzel a kosarakat. 
„Az ételszenteléskor ma is kitűnt, hogy a székely katona nemzet. Tud fegyelmezett lenni, és rendezett sorokban ünnepelni” – fogalmazott Darvas-Kozma József esperes-plébános.



Húsvét nagy ünnep, mert a nagyböjt negyvennapos szigorú táplálkozási fegyelme után, amikor lelkileg megtisztultan és testileg kiéhezetten, először ülhetünk a húsvéti eledelek mellé. A tobzódást távol tartja a szentelés, hiszen most idézzük föl az Utolsó Vacsorát a családban, a magunk közösségében. Fegyelmezetten étkezünk, ahol minden morzsára, darabra nagy tisztelettel vigyázunk, mert szentelmény, és ami nem ehető, azt tűzben elégetjük. Régi húsvéti eledeleink közé tartozik a tojás, ami Krisztus feltámadására, a piros tojás Jézus vérére; a bárány Jézus áldozatára emlékeztet. Amint a csirke áttöri a tojás héját és életre kel, úgy támadt föl Jézus is a sírjából, hogy nekünk örök életet adjon. 
A közös reggeli után szentmisére megyünk, hogy Krisztus asztaláról is táplálkozzunk.

Kegyelemteljes húsvéti ünnepet kívánunk minden jóakaratú embernek!

Christos a înviat! 
**

http://hirtv.hu/hirtvkulfold/tobb-ezren-a-csikszeredai-etelszentelesen-1334857

http://www.agerpres.ro/social/2016/03/27/aproximativ-6-000-de-persoane-la-traditionalul-ceremonial-de-sfintire-a-bucatelor-din-prima-zi-a-pastelui-catolic-de-la-miercurea-ciuc-11-47-59

Ajánlom nézze meg a szekelyvilag.com nevű oldalt.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése