2016. 03. 02.

Krisztus világa, 2016. Március - Szemle


Márciusi gondolatok Március a régi rómaiaknál az év első hónapja volt; mivel márciust szerencsét hozónak tartották, ezért a hadba vonulás is ez időben kezdődött, így lett a harcias természetű Mars isten a hónap névadója. Márciushoz kötődik újkori történetünk egyik meghatározó eseménye, 1848. március 15., amely nemzeti identitásunk alapköve lett.
A magyar népi kalendárium böjtmás havának nevezi. Az elnevezés a húsvét előtti nagyböjt második hónapjára utal, melynek legnagyobb része általában e hónapban van. … Virágvasárnap és Nagypéntek feszültsége, a befogadás és kitagadás, ez a különös titok ismétlődik napjainkban is, de Nagypéntekre mindig Húsvét következik.  Húsvét a győzelmes Krisztus ünnepe. … Jézusban mi is legyőzhetjük a bűnt. Tegyük meg ezt a szentgyónással! A szentáldozásban Vele egyesülve diadalmaskodhatunk a halál és a bűn felett – olvashatjuk a 2. oldalon.
Az irgalmasság éve Ft. dr. Botár Gábor cikkének közlésével tiszteletünket fejezzük ki a megboldogult székelyudvarhelyi Szent Teréz Plébánia plébánosa iránt. (3. oldal)
Nyugodjatok meg édes véreim! Msgr. Tamás József püspök atya beszéde Ft. Botár Gábor  plébános temetésén. (4–5 és 7. oldal)
Tricentenárium  Darvas-Kozma József megemlékezése, hogy háromszáz évvel ezelőtt, 1716. február 18-án Erdélynek ismét római katolikus püspöke lett Gyulafehérváron. A reformáció idején, Petrovics Péter a szultán megbízásából Erdélybe jött és 1556. március 8-án tartott szászsebesi országgyűlésen kiutasította Bornemissza Pál püspököt Erdélyből, a katolikus közösségek és papjaik áttérését követelte, a szerzeteseket elűzte és javaikat a kincstár javára lefoglalta. A katolikusok számára a vészterhes idő, amely 1556-ban vette kezdetét, majd 1716-tól enyhült és 1743-ban ért véget. A katolikus reform mindig is az egyház tagjainak benső megújulásával, elköteleződésével kezdődött. (5. oldal)
Szerzetesek Erdélyben A Szeretet misszionárusai Sepsiszentgyörgyön. Boldog Kalkuttai Teréz anya nővérei életébe, hit és szeretet magvainak hintésébe tekinthetünk bele. (6-7. oldal)
Hungarikum – rovatban Herendi és Zsolnay porcelán múltját és jelenét mutatja be Sárközi Sándor piarista atya összeállítása. (8-9. oldal)
Anyanyelvek, összekötő nyelvek…Bakó Mária Hajnalka nyelvi jegyzete nyelvtanulásról, dialektusokról... Végkövetkeztetése, hogy egy dolgot mindenütt megértettek és viszonoztak: a mosolyt. (10. oldal)
Az ünnepek ünnepe virradt fölMarton Arnold-Vilmos III. éves kispap  húsvétra írt gondolatát olvassuk a 11. oldalon.
Játékos ismerkedés szentekkelSzent II. János Pál pápához, Árpád-házi Boldog Erzsébethez és Szent Corona vértanúhoz fűződő kérdéseket összeállította Vitos Antal. (11. oldal)
Reszketve a változástól…  Matthias Mühl  írása a zsinatot meghirdető pápáról szól, amelyet Bács Béla János fordított.  Az ifi oldalhoz találó kérdést feszeget Pontosan meddig mehetünk el? – írás. (12. oldal)
Miért vörös a róka? magyar népmesét és a márciusi feladatokat kicsiknek és nagyoknak Katóca állította össze. (13. oldal)
Derűs oldal – Viccek, képek és aforizmák  - összeállította Balázs Tünde. (14. oldal)
Keresztrejtvényben – Jézus egyik felszólítása rejtőzik. Megismerhetjük a hűséges megfejtőket és a nyertest, valamint Adomány – előfizetések a szórványba. (15. oldal)  
Március – Áprily Lajos verse, és 7 lépcsős edzésterv nagyböjtre. (16. oldal).

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése