Ha hamisítanak egy márkás cipőt, bosszankodunk ugyan, de nem lepődünk
meg. Ha viszont a tojáshamisítványokról (nem a patkoltról, hanem az
igazi konyhában feltörtről) van szó, az már erősen meglepő.
Gyanta, keményítő, koagulátor és színezőanyagok keverékéből öntsd ki a
fehérjét. A tengeri algákból nyert nátrium-alginát segítségével
szabályozhatod az állagát. Aztán újabb gyanta és színezőanyag
hozzáadásával keverd ki a sárgáját. Végül gipszből, kalcium-karbonátból
állítsd össze a megfelelő alakú és törhető héjat. Így készül a
tojáshamisítvány Kínában – idézett korábban egy ismeretlen forrást a
time.com.
Az első tojáshamisítványok az 1990-es évek közepén jelentek meg a
kínai piacokon. Állítólag egy ügyes munkás megfelelő eszközökkel akár
1500 darabot is elkészíthet naponta. Melyik tyúk képes hasonló
teljesítményre? Így még akkor is szédületesen nyereséges az üzlet, ha az
eredeti tojásár feléért árulják a mesterségest.
Idővel persze feltűnt a csalás és megjelentek a tudományos intések:
hogyan leplezhető le a tojáshamisítvány? Ha túlságosan tökéletes a
formája, nagyon sima a héja, mélyebb a hangja, teljesen szagtalan, és
feltörés után túl gyorsan keveredik össze a fehérje és a sárgája,
gyanakodjunk!
globoport.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése