2016. 03. 25.

A nagy kínai tojáscsalás

Ha hamisítanak egy márkás cipőt, bosszankodunk ugyan, de nem lepődünk meg. Ha viszont a tojáshamisítványokról (nem a patkoltról, hanem az igazi konyhában feltörtről) van szó, az már erősen meglepő.
Gyanta, keményítő, koagulátor és színezőanyagok keverékéből öntsd ki a fehérjét. A tengeri algákból nyert nátrium-alginát segítségével szabályozhatod az állagát. Aztán újabb gyanta és színezőanyag hozzáadásával keverd ki a sárgáját. Végül gipszből, kalcium-karbonátból állítsd össze a megfelelő alakú és törhető héjat. Így készül a tojáshamisítvány Kínában – idézett korábban egy ismeretlen forrást a time.com.
Az első tojáshamisítványok az 1990-es évek közepén jelentek meg a kínai piacokon. Állítólag egy ügyes munkás megfelelő eszközökkel akár 1500 darabot is elkészíthet naponta. Melyik tyúk képes hasonló teljesítményre? Így még akkor is szédületesen nyereséges az üzlet, ha az eredeti tojásár feléért árulják a mesterségest.
Idővel persze feltűnt a csalás és megjelentek a tudományos intések: hogyan leplezhető le a tojáshamisítvány? Ha túlságosan tökéletes a formája, nagyon sima a héja, mélyebb a hangja, teljesen szagtalan, és feltörés után túl gyorsan keveredik össze a fehérje és a sárgája, gyanakodjunk!

globoport.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése