2016. 03. 02.

Emlékezzünk Shahbaz Bhattira, az öt éve vértanúhalált halt pakisztáni katolikus miniszterre

Öt évvel ezelőtt, 2011. március 2-án gyilkolták meg Shahbaz Bhatti pakisztáni kisebbségügyi minisztert Iszlámábádban. A vallási felekezetek békés együttéléséért és a keresztény kisebbség védelméért küzdött.


Pakisztán 180 millió lakosának mindössze két százaléka keresztény, közéjük tartozott a katolikus Shahbaz Bhatti. 1968. szeptember 9-én született Lahorban. Egy nyomorúságos kis keresztény faluban nőtt fel, és az egyház segítségével tudott tanulni. Jogász lett, belépett az elnök pártjába, és politikai karriert futott be. Képviselőből lett kisebbségügyi miniszter, harcolni akart minden ember egyenlőségéért, a társadalmi igazságosságért, a vallásszabadságért, a vallási kisebbségekért. Hangsúlyozta: „a remény üzenetét akarom elvinni a haragvó, kiábrándult, elkeseredett embereknek. Jézus az életem középpontja és valódi követője akarok lenni tetteim által...”
2011. március 2-án lett gyilkosság áldozata, harminc lövéssel ölték meg Iszlámábádban. A keresztények és a többi kisebbség védelméért harcoló miniszter bűne a blaszfémiáról (káromlásról) szóló törvény felülvizsgálata, valamint Asia Bibi, az ötgyermekes pakisztáni keresztény édesanya védelme volt, akit szintén káromlás vádjával ítéltek halálra.
A pakisztáni katolikus egyház elkezdte összegyűjteni a tanúságtételeket, amelyeket felhasználhatnak, amikor megnyílhat Bhatti boldoggá avatásának egyházmegyei szakasza. A pakisztáni katolikusok Bhatti meggyilkolása után azonnal kérték a boldoggá avatás megindítását, a püspöki konferencia egyhangúlag az ügy mellé állt. Problémát jelent azonban, hogy Iszlámábád-Rawalpindi egyházmegyében nyílhat meg a boldoggá avatási eljárás, az egyházmegyének azonban jelenleg nincs püspöke.  A hit iránti gyűlöletből meggyilkolt miniszter boldoggá avatásának lehetőségére nagy reménnyel tekintenek a pakisztáni üldözött keresztények.
* * * 

Emlékezzünk rá lelki végrendeletének szavaival:
„Nem akarok népszerű lenni, nem akarok hatalmi pozíciót. Pusztán egy helyet szeretnék Jézus lábánál. Azt akarom, hogy életem, személyiségem, tetteim beszéljenek rólam, és azt mondják, hogy Jézus Krisztust követem. Ez a vágy olyan erős bennem, hogy kiváltságosnak tekinteném magam, ha erőfeszítésemben, küzdelmemben a szegényekért, Pakisztán üldözött keresztényeiért, Jézus elfogadná áldozatomat.
Krisztusért akarok élni és érte akarok meghalni. Egyáltalán nem félek a hazámban. A szélsőségesek sokszor törtek életemre, megfenyegettek, üldöztek és terrorizálták családomat is. Néhány évvel ezelőtt szüleimet arra kérték, hogy beszéljenek le küldetésem folytatásáról. Apám azonban mindig bátorított. Amíg élek, utolsó leheletemig Jézust fogom szolgálni, és vele együtt ezt a szegény, szenvedő emberiséget, a keresztényeket, a rászorulókat, a szegényeket.”
Egy angol nyelvű rövidfilmet ajánlunk Shahbaz Bhatti életéről:
Március első napjaiban a Kirche in Not (Szükséget Szenvedő Egyház) szervezet meghívására Rómában tartózkodik Joseph Coutts, Karacsi érseke, a pakisztáni püspöki konferencia elnöke. Március elsején részt vett a pápai szentmisén a Szent Márta-házban.

A pakisztáni érsek március 4-én, pénteken imádságot vezet a Tiberisz szigetén fekvő Szent Bertalan-bazilikában, amely Szent II. János Pál pápa szándéka szerint, a Szent Egyed közösség gondozásában korunk vértanúinak emlékét őrzi. Itt található a mártírok emlékei között Shahbaz Bhatti Bibliája is.
Forrás és fotó: Avvenire.it; Agensir.it; Catholicherald.co.uk
Magyar Kurír
(tzs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése