2016. 03. 22.

Márton Áron-szoborcsoport: fentről haladnak lefelé

A Márton Áron-szoborcsoport talapzatának megépítésére vár ajánlatokat március 31-ig a csíkszeredai önkormányzat. A munkálatokra a kiírás a héten jelent meg az országos elektronikai közbeszerzési rendszerben. A szoborcsoport kompozíciója egyébként már elkészült.
zaszlo a fo teren vn 004_b 
Új helyre költöztetik a székely zászlót, régi helyére a Márton Áron-szoborcsoportot állítják
Továbbra sem lehet még tudni, hogy mikor kerülhet a helyére a Márton Áron-szoborcsoport Csíkszeredában. Antal Attila alpolgármestertől mindössze annyit tudtunk meg, hogy hétfőn megjelent a közbeszerzési kiírás a talapzat készítésére. „Az avatással kapcsolatban van javaslat és egyeztetés az időpontra és körülményekre vonatkozóan, nyilvánosságra azonban akkor hoznánk, amikor biztosra látjuk, hogy kivitelezhető” – közölte Antal.
A bérmálás szentségét kiszolgáltató Márton Áron püspököt, egy bérmálkozó lányt és ennek bérmakeresztanyját ábrázoló szoboregyüttes megvalósíthatósági tanulmányát 2012-ben fogadta el a csíkszeredai képviselő-testület. 


Azóta Sárpátki Zoltán csíkszeredai szobrászművész elkészítette a kompozíciót, a bronzból való kiöntését pedig a Kecskeméten élő Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrász vállalta.
A Márton Áron-szoborcsoport helyszínéül a Szabadság teret választották, oda tennék, ahol jelenleg a székely zászló leng, ezért utóbbit kénytelenek elköltöztetni.
Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszéki elnöke érdeklődésünkre elmondta, a székely lobogót nem költöztetik messze jelenlegi helyétől. A zászlórudat a Szakszervezetek Művelődési Háza előtt, a jobb felőli zöldövezetek egyikében állítják majd fel. „Hamarosan elindítjuk az ehhez szükséges engedélyeztetési eljárást” – hozta tudomásunkra Tőke. A lobogót az EMNP és az EMNT közösen 2013-ban helyeztette ki a város központi terére.

szekelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése