2016. 11. 15.

Vatikánból Csíksomlyóra hozzák a Misericordia installációt

Csíksomlyóra kerül át a múlt pénteken eltávolított Misericordia című magyar képzőművészeti installáció, amelyet több mint egy hónapja állítottak fel a Vatikán szomszédságában – tájékoztatta az első római magyar street art műalkotás ötletgazdája, Hervé-Lóránth Ervin az MTI-t.
misericordia_1_b 
Az alkotás Róma belvárosában. Innen indul a vatikáni Szent Péter térre vezető sugárút
Mint beszámoltak, az október 13-án felállított installációt először Magyarországra szállítják vissza renoválásra, majd Csíksomlyóra helyezik át az úgynevezett passióútra, ahol pünkösd ünnepén avatják fel.
Az installáció „elérte, amit akartunk” – fogalmazott Hervé-Lóránth Ervin hangsúlyozva, hogy az utcaművészeti alkotás vallásuktól függetlenül megszólította az embereket. Több millióan haladtak el és álltak meg a Misericordia installációnál az elmúlt egy hónap alatt. A nyolc magyar és három olasz képzőművész alkotásaiból készült nagy méretű installációt tizenkét darab, egymás mellett sorakozó háromdimenziós nagybetű alkotja, amelyekből a latin misericordia (irgalmasság) szót lehet kiolvasni. Ez volt az első alkalom, hogy a pápai állam közelében a street art (azaz városi utcaművészet) alkotást helyeztek el, ahogyan arra sem volt mindeddig példa, hogy az olasz főváros közterületén magyar installáció mutatkozott be – emlékeztet az MTI tudósítója.
misericordia_2_b
„A Misericordia szót alkotó, egyenként három méter magas és egy méter széles betűk mintegy 38 métert foglalnak el. A betűk elülső oldala egy-egy magyar vagy olasz képzőművész alkotásának kinagyított fényképébe van »felöltöztetve«. Az első betűn (M) a – részben a Vatikáni Könyvtárban őrzött – Magyar Anjou-legendárium című 14. századi kódex miniatúrái láthatók Szent Márton életének jeleneteivel. A következő betűk sorrendben Őry Annamária, Weiler Péter, Bér Rudolf Julianusz (Rudino), Fürjesi Csaba, Hervé-Lóránth Ervin, Melanie Iorio, Brunszkó László (Nikon One), Francesco Astiago Garcia, Gyarmati Zsolt, Adriano Necci és Sárpátki Zoltán egy-egy alkotását »viselik magukon«. A legutolsó betűn (A) Márton Áron püspök bronzszobrának felvétele látható, az alkotás Csíkszereda egyik terén áll. A betűk hátoldalán Ferenc pápának a szentévet meghirdető Az irgalmasság arca (Misericordiae vultus) bullájának egy-egy idézete, valamint a projektben részt vevő művészek gondolatai olvashatók az irgalmasságról” – erről még korábban a Magyar Kurír Katolikus Hírportál számolt be.
További információk az alkotásról a misericordiaroma.com honlapon, illetve a projekt Facebook- és Instagram-oldalán érhetők el.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése