2016. 11. 25.

Csángó Nap - Külsőrekecsin

A Hargita Megyei Kulturális Központ évek óta kiemelt figyelmet fordít a csángó kultúra szélesebb körben való megismertetésére, ezért is tartják meg évről évre a Csángó Napot Csíkszeredában.
csango nap vn 003_b 
Előkészületek. A moldvai csángó kultúrára hívják fel a figyelmet
Szombaton 17 órától a megyeháza márványtermében a csángó hagyományok, táncok, viseletek kerülnek a középpontba, a tizenötödik rendezvény díszvendége a külsőrekecsini hagyományőrző csoport.
Beszélgetés, fotókiállítás, rekecsini kozonák és geluskakóstoló, és az elmaradhatatlan táncház várja az érdeklődőket a Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Szent Kereszt Római Katolikus Plébánia, a Külsőrekecsini Hagyományőrző Csoport, a Csángó Továbbtanulók Közössége és a Domokos Pál Péter Egyesület szervezte XV. Csángó Napon.
A megnyitók és köszöntők után Borbáth Erzsébet beszélget Gyurka Valentin külsőrekecsini művelődésszervezővel Külsőrekecsini történetek, táncok, viseletek témában. Majd ugyanott csángó táncházba várják a kicsiket és nagyokat a Csíkszeredai Gyermekek Háza Serke táncosaival és a Borsika tánccsoporttal. Muzsikálnak: Ádám Rebeka (koboz), Farkas Endre (furulya) és Nagy István (hegedű). A rendezvényen Ádám Gyula fotográfus alkotásaiból lesz látható kiállítás Külsőrekecsin képekben címmel. Vasárnap a Millenniumi templomban 11 órától A moldvai csángókért szól a harang, ünnepi szentmise zárja a rendezvényt. A programokban közreműködnek a Külsőrekecsini Hagyományőrzők és a Csángó Továbbtanulók Közösségének diákjai.


székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése