2016. 11. 16.

Az autogén tréning

Fő a nyugalom
Az autogén tréning (AT) saját erőből merítő, saját aktivitást felhasználó, rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlás, mely során testi és lelki működéseinket szabályozni, uralni vagyunk képesek, aktuális szándékainknak, céljainknak megfelelően. Minden nap kb. 15 percet vesz igénybe, reggel, délben és este. Minden ülés alatt a gyakorló egy sor vizualizációt ismételget, mely egy bizonyos szintű megnyugváshoz, elengedéshez vezet. 
A keresztény ember a kegyelem forrására kapcsol rá. "Nézd, az ajtódban állok", ha ajtót nyitsz ... (Jel 3,21) 
 
Az autogén tréning javasolt a stressz, a feszültség csökkentésére, a szorongásos állapotok, alvászavar, depressziós zavarok, kezelésére, az erősítésére és betegségmegelőzés céljából.  
Alatta föld, fölötte ég, de szép a rét

A középkortól kezdve napjainkig a szerzetes közösségek, a papság imaórája úgy volt és van beosztva, hogy az szolgálja az egész ember javát, miközben megerősíti a szeretet kapcsolatát Istennel. A mai pszichológia mindezt alá is támasztja.
Ajánlatos imádkozni az Irgalmasság rózsfüzért vagy az un. anglikán olvasót.
Ez utóbbit 1980-as években kezdték használni egyes anglikán kontemplációs imacsoportokban. Az olvasó 33 szemből áll, 4+1 nagyobból, és 4x7 kisebből. A 4 nagy szem keresztet formáz, köztük négy 7-es sorozat van, melyeket hétnek neveznek (hét nap). 1 nagy szem a bevezető szem, ehhez kapcsolódik a kereszt.
Keresztre: Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Amen.
Bevezető szemre: Istenem, jöjj segítségemre! Uram, segíts meg engem!
Dicsőség az Atyának, a Fiúnak *
és a Szentléleknek,
miképpen kezdetben, * most és mindörökké. Ámen.
Nagy szemekre Háromszorszent ima: Szent Isten, Szent Erő Isten, Szent Halhatatlan Isten! Irgalmazz nekünk! 
Kis szemekre a Jézus-ima: Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia / könyörülj rajtam, bűnösön! Csoportos ima esetén az előimádkozó mondja: Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia! *
A csoport tagjai
felelik: Könyörülj rajtunk, bűnösökön!
anglikán.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése