2016. 11. 11.

Semjén Zsolt adta át a Külhoni Magyarságért Díjat négy erdélyi városvezetőnek

Négy erdélyi önkormányzati vezetőnek adta át ünnepélyesen a Külhoni Magyarság Díjat Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettes pénteken Csíkszeredában. Díjat kapott Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Mezei János, Gyergyószentmiklós volt polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, valamint Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere.
kulhoni magyarsagert dijatado vn 001_b 
Semjén Zsolt: Magyarország kiáll az ártatlanul üldözött magyar közösségi vezetők mellett
A magyar Himnusz felcsendülését követően Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja köszöntötte a díjátadó ünnepség résztvevőit a csíkszeredai Lázár-ház eskütételi termében.
„A Külhoni Magyarságért Díjat Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke adományozza a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző személyeknek” – ismertette a főkonzul. Majd hozzátette, az idei év azon négy erdélyi díjazottjának adják most át a díjat, akik azt Budapesten a Magyarság Házában megrendezett augusztus 19-i ünnepségen nem tudták átvenni.
Beszédében kitért arra, hogy a Lázár-ház eskütételi termében több tízezren tették már le az állampolgársági esküt, a csíkszeredai magyarság számos fáklyavivője is. „A legnagyszerűbb élményünk volt, amikor 92 évesen nálunk lett harmadszor állampolgár a napokban eltávozott Ervin atya. Számos intelme közül az egyik legemlékezetesebb üzenete számunkra az, hogy: Talpon kell állani!”– idézte fel az atya szavait a főkonzul. Hozzáfűzte, akik most átveszik a kitüntetést, azok közé tartoznak, akik itt talpon álltak, talpon állnak, akik vállalták, vállalják a magyar közszerepléssel járó többletkockázatot, akik merik vállalni a magyar közösségért való kiállással, építő munkával járó állandó gáncsoskodást, támadást, meghurcolást.
kulhoni magyarsagert dijatado vn 002_b
„Mindenkor számíthatnak Magyarországra”
Semjén Zsolt Magyarország miniszterelnök-helyettese, így fogalmazott: „szép ez az ünnepség, de érezzük mindannyian, hogy valami extremitás van abban, hogy az augusztus 20-i kitüntetéseket november közepén adjuk át”, ráadásul nem a budai várban, hanem Csíkszeredában. „Ennek oka, hogy a kitüntetettjeink között van olyan, akit ugyan Bukarestbe berendeltek, de Budapestre nem jöhet el. Abban is van valami szokatlan, hogy négy erdélyi polgármester, önkormányzati vezető kapja ezt a díjat. Mindig törekedtünk arra, hogy kiegyensúlyozott legyen a díjak elosztása, ehhez képest most négy erdélyi van, négy önkormányzati vezető a kitüntetettek között. A mostani kitüntetés a személyes teljesítmény elismerésén és a közösség megbecsülésén túlmenően világos üzenet akar lenni barátnak és ellenségnek. Ártatlanul üldözött emberekről van szó, akik vállalták saját és családjuk életének a megkeserítését, azért, hogy a magyarság képviseletét ellássák, érdekeit, és értékeit képviseljék. (…) Ma Romániában olyan állapotok vannak, ami engem a jakobinus rémuralomra emlékeztet. A jakobinus rémuralom idején, bárkit meglehetett vádolni (…) Nem szeretném, hogy félreértés legyen, helyes a korrupcióellenes harc, de a helyzet az, hogy minden határt túllépnek. (…) Nyilvánvaló, hogy azokat a vezetőinket támadták meg, amelyekről pontosan lehet tudni, hogy az adott közösség meghatározó vezetői, akikre hallgatnak az emberek, akiknek fontos szerepük van a magyarság megmaradásában. Ezért üzenem barátnak, ellenfélnek és ellenségnek, hogy Magyarország soha nem fogja elengedni ezeknek az embereknek a kezét! Önök mindig, mindenkor számíthatnak Magyarországra, számíthatnak arra, hogy minden segítséget megadunk, és minden létező fórumon, beleértve a nemzetközi fórumokat is ki fogunk állni az üldözött magyar vezetők mellett, akik kiállnak a magyarság megmaradásáért, a magyarság értékeiért és a magyarság érdekében!” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Semjén Zsolt.
kulhoni magyarsagert dijatado vn 003_bAntal Árpádot is kitüntették
„Segít abban, hogy talpra álljunk”
Az elismerésben részesülők laudációját Farkas Balázs konzul olvasta fel, a Külhoni Magyarságért Díjakat pedig Semjén Zsolt adta át. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a székely emberek jogainak és méltóságának védelmezéséért, Sepsiszentgyörgy város fejlesztéséért, valamint a nemzetpolitika és közösségépítés területén végzett példamutató munkájáért kapott díjat.
„Szerencsésnek tartom magunkat, hogy két ország számára vagyunk fontosak. Nyilván vannak különbségek, egyik országban meghallgatnak minket, a másikban lehallgatnak, egyik országban odafigyelnek ránk, a másik országban megfigyelnek, egyik ország elakaszt minket, a másik segít abban, hogy talpra álljunk!” – ütött meg tréfás, ironikus hangot beszédében a sepsiszentgyörgyi polgármester.
kulhoni magyarsagert dijatado vn 004_b 
Mezei János. Elismerést vehetett át
Család, szülőföld és nemzet
Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós polgármesterét, Hargita Megye Tanácsának tagját Gyergyószentmiklós fejlesztéséért, valamint a magyar közösség összetartozásáért végzett áldozatos munkájáért tüntették ki a Külhoni Magyarságért Díjjal. „Tevékenységemet összefogva három szóval tudnám jellemezni: család, szülőföld és nemzet. Ez a székely szentháromság, amiért küzdeni tudok, és amiért küzdeni fogok, és amiért érdemes élni” – emelte ki felszólalásában Mezei János.
kulhoni magyarsagert dijatado vn 005_b 
Ráduly Róbert Kálmán. Elismerték a küzdelmét
Ráduly: „sorsunk jobbra fordul”
Magyarország miniszterelnöke Külhoni Magyarságért Díjat adományozott Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere részére Csíkszereda infrastrukturális és kulturális fejlődéséért, a székelyföldi autonómiatörekvés melletti kiállásért, valamint az anyanyelvápolás és szimbólumhasználat területén végzett kitartó munkájáért. A megyeszékhely polgármestere köszönő beszédében név szerint mondott mindenkinek köszönetet, aki őt támogatta, végül így szólt: „Száz évvel ezelőtt Csíkszereda a megszálló oláh hadsereg által felgyújtva, kiürítve. Eleink menekülésben voltak. Ők akkor azért imádkoztak, abban hittek, hogy sorsuk jobbra fordul. Mi az elmúlt időszakban azért imádkoztunk, abban bíztunk, hogy sorsunk jobbra forduljon. És ha teszünk is érte, akkor sorsunk jobbra fordul” – mondta a polgármester.
kulhoni magyarsagert dijatado vn 007_b 
Szőke Domokos. A magyar állam kitüntetését vehette át
Csíkszereda fejlesztéséért
Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere Csíkszereda fejlesztéséért végzett kitartó munkájáért részesült elismerésben. Felszólalásában elmondta, számára nem volt könnyű talpon maradni, utalva a tavalyi meghurcoltatásra az országos korrupcióellenes ügyészség vádja nyomán, de azt a pluszt, amit kapott az emberek, a család, a barátai részéről, és még ismeretlenek részéről is, akik megállították az utcán és elmondták, hogy imádkoznak érte, mindezek olyan dolgok voltak, amire szüksége volt. „Ha van kellő segítség, kellő háttér, akkor talpon lehet maradni” – foglalta össze Szőke Domokos.
A díjátadó ünnepségen a Codex együttes zenélt és Márdirosz Ágnes csíkszeredai színésznő szavalt. Az esemény a Szózat és a székely himnusz eléneklésével zárult.
Képalá. A magyarság érdekében tett munkájukért elismerésben részesítette a magyar kormány. A Külhoni Magyarságért Díjakat Semjén Zsolt, magyarországi miniszterelnök-helyettes adta át a kitüntetetteknek

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése