2014. 07. 23.

Mit csinált az amerikai vezetés?

moszultemplom

1800 éves templomot gyújtott fel az ISIS az egykori Ninivében

A radikális dzsihádista csoport, az Iszlám Állam harcosai felgyújtottak egy 1800 éves templomot Irak második legnagyobb városában, Moszulban. Vagyis az egykori asszír fővárosban, a Bibliában is szereplő Ninivében. Miután július 19-én lejárt az az ultimátum, amelyet az ottani keresztényeknek adtak.
Az égő templomról készült fotó szombaton jelent meg az interneten. Július 20-ig kellett dönteniük a moszuli keresztényeknek arról, hogy áttérnek-e az iszlámra, különadót fizetnek-e vagy elhagyják a várost. Különben meghalnak - üzente nekik a Szíria és Irak egy részét uraló terrorszervezet. Az érintettek a menekülést választották, hátrahagyott ősi templomaik viszont az ISIS martalékai lettek.
A YouTube-ra még július 9-én kikerült egy videó is: azon egy sírt semmisítenek meg pörölykalapáccsal. Bagdadi kormánytisztviselők "csaknem biztosra" veszik, hogy a bibliai Jónás próféta sírjáról van szó.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy maradtak-e keresztények Moszulban, és ha igen, hányan. Tegnap az ottani legnagyobb közösség pátriárkája azt mondta a francia AFP hírügynökségnek, hogy Irak történetében először nincsenek keresztények Moszulban. Szemtanúk szerint tegnap folyamatosan az ISIS ultimátumát bömbölték a város mecsetjeinek hangszórói, miközben a keresztény családok autókba gyömöszölték az ingóságaikat, és elindultak az iraki Kurdisztán felé. Hogy részt vegyenek a legutóbbi, és talán legutolsó keresztény exodusban abból a városból, ahol a kereszténység első évszázadai óta éltek keresztények.
Amikor az ultimátum először elhangzott, a helyiek nem akartak hinni a fülüknek. Mert amikor az ISIS elfoglalta a várost, képviselői bekopogtattak a keresztényekhez, és azt mondták nekik: nem esik bántódásuk, ha pedig valaki inzultálná őket, akkor jelezzék. És még egy mobilszámot is adtak nekik - meséli egy asszony az AP amerikai hírügynökségnek.
Egy 45 éves egykori katonatiszt azt mondja: elment az Iszlám Állam vallási bíróságához, amikor meghallotta a keresztényeknek adott feltételeket, hogy megtudja: valósak-e azok. "Azt válaszolták: el kell mennem és itt kell hagynom nekik a házamat, a kocsimat, a pénzemet és az ingóságaimat". Pénteken reggel aztán a háta mögött is hagyta a házát és mosógépjavító műhelyét, és feleségével, négy gyermekével, a szüleivel és nővére családjával elindult Kirkukba.
Már a hét elején nagy „N” betűvel, a Nazarat (keresztény) szó kezdőbetűjével jelölték meg Moszulban a keresztények házait - jelentette a Vatikáni Rádió. A már elhagyott otthonokat a kalifátus kisajátította szunnita támogatóinak. Amelyek még nem voltak üresek, azokat a mostani ultimátummal ürítették ki. A káld püspökséget is elfoglalták, az épületen a kalifátus zászlója lobog.
Irakban körülbelül 1 millió keresztény volt az amerikaiak vezette 2003-as invázió előtt, amely megfosztotta a hatalomtól Szaddam Husszeint. Azóta militánsok gyakran támadtak keresztényekre szerte az országban, több templomot felrobbantottak, egyházi személyeket öltek meg. Emiatt sokan már korábban elhagyták Irakot, becslések szerint most 450 ezres lehet az ottani keresztény közösség.

www.keletport.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése