2014. 07. 03.

A Bergoglio-k találkozása Rómában

A Róma püspökével szinte azonos nevet viselő unokatestvér, Jorge Bergoglio Argentína Cordoba nevű városában él. Római látogatása alkalmából a Zenit hírügynökség készített vele interjút.


Jorge Bergoglio gyermeivel érkezett Rómába, s a június 25-i általános kihallgatáson tudta először üdvözölni unokatestvérét. Másnap részt vett a Szent Márta-házban a reggeli szentmisén, majd együtt reggelizett Ferenc pápával, aki láthatóan ragyogó formában volt. Jorge sose gondolta volna, hogy unokatestvéréből pápa lesz : „amikor megtudtam, kirohantam a kertbe, mint aki megbolondult” – emlékezett vissza arra a napra.
Június 28-án az észak-olaszországi Santenában látta őt vendégül a polgármester és a városi elöljárók, majd az Argentínából érkező Bergogliók és a család Olaszországban élő mintegy száz tagja ünnepi ebéden vettek részt. Jorge úgy fogalmazott: az, hogy egy Bergoglio lett a katolikus egyházfő, nemcsak megtiszteltetést, hanem felelősséget is jelent a család összes tagja számára.
Bergoglio úr, hogy zajlott a santenai látogatás?
– A polgármesternél egy rövid, de szívélyes ünnepségen vettünk részt, elbeszélgettünk a szülőhazáinkról és fényképek készültek rólunk.
Hány főből áll a Bergoglio család?
– A ma esti vacsorán nagyjából száz családtag vett részt. Tavaly szeptemberben Argentínában majdnem négyszázan voltunk egy hasonló családi találkozón. A népszámlálási adatok szerint kicsit több mint ezer Bergoglio van.
És hogy zajlott a találkozó a Vatikánban unokatestvérével, a pápával?
– Először az általános kihallgatáson találkoztunk, azon a külön részen, ahol a „kézcsókok” zajlanak, majd másnap részt vettünk a szentmisén a Szent Márta-házban, nem voltunk sokan, nagyjából ötvenen. A mise után tudtunk beszélni vele, odaadni az ajándékainkat, és a holmikat, amiket a család cordobai ága küldött számára, utána vele reggeliztünk a Szent Márta-házban.
Körülbelül két éve nem találkoztak. Mit mondott Önnek a pápa?
– Azt mondta, nagyon örül nekünk, jó színben vagyunk, majd kérdezgetett minket magunkról és a családról. Nagyon-nagyon örült nekünk. Láttuk, hogy egy kis családi érzésre is szüksége van.
Gondolt valaha arra, hogy az unokatestvéréből pápa lesz?
– Nem, hatalmas meglepetés volt. Mikor megtudtam, kirohantam a kertbe, mint aki megbolondult. Utána viszont valamiféle felelősséget éreztünk mindannyian, az egész népes család – nagyobb elkötelezettséget a magánéletünkben és a közéletben egyaránt.
Játszottak együtt gyerekkorukban?
– Nem, már felnőttek voltunk, mikor először találkoztunk, amikor a cordobai jezsuiták elöljárójaként a városba látogatott, és találkozott az összes unkotestvérrel, együtt ebédeltünk. Aztán Buenos Airesben is elmentünk audienciákra, tartottuk a kapcsolatot egymással. Mindig nagyon kedves volt és mélyérzésű.
Milyennek látta most Ferenc pápát?
– Olyan ember, aki boldogságot, szeretetet, mély hitet sugároz, rendkívüli ember.
Lát valami különbséget ahhoz a Bergoglióhoz képest, akit korábban ismert?
– Nagy változásokat látok – nem a mondanivalójában, az ugyanaz, mint eddig. Azt látom, hogy érzékeli, mekkora befolyása van, sok mindenre hatással tud lenni, hiszen a legfontosabb vallási vezető a világon. A két velem lévő gyermekem teljesen odavolt, hogy találkozhat vele.
Magyar Kurír
(vn)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése