2014. 07. 22.

Amikor a pápa telefonálni kényszerül


Július 20-án, vasárnap délután Ferenc pápa telefonon felhívta III. Younan antióchiai szír-katolikus pátriárkát, hogy biztosítsa: közelről és aggodalommal követi a Moszulból elűzött és fenyegetett keresztények drámáját – tájékoztat róla a SIR olasz katolikus hírügynökség.

A szír-katolikus pátriárkátus szerint a beszélgetés 9 percig tartott. Younan pátriárka köszönetét fejezte ki a pápának és kérte, hogy továbbra is fokozza erőfeszítéseit: a világ vezetőit állítsa az elé a tény elé, hogy Ninive térségében vallási alapon etnikai tisztogatás folyik.
Milyen nagy szégyen az ún. civilizált világ hallgatása! A telefonbeszélgetés végén Ferenc pápa apostoli áldását küldte Kelet egész keresztény lakosságának, biztosítva őket arról, hogy mindig jelen vannak a békéért és a biztonságért mondott imáiban.

(vm) VR


**

A pápa nemrég üzenetben fordult Gáza katolikus közösségéhez, akik a terület egész lakosságával együtt sokat szenvednek a katonai összecsapások kiéleződése miatt. A pápát a gázai keresztények nehéz életkörülményeiről Mario Cornioli ciszjordániai plébános tájékoztatta, aki a Vatikáni Rádiónak is nyilatkozott.


„A Szentatya értesült keresztény közösségünk helyzetéről és július 17-én este néhány bátorító sort írt nekünk, hogy éreztesse közelségét. Imáiról biztosította Jorge atyát, aki Gázában él és a szó szoros értelmében fizikailag is eltartja a kis keresztény közösséget” – mondta Mario atya. Amikor Jorge Hernandez atya megkapta a pápa üzenetét, nagyon boldog volt és azonnal értesítette plébániája minden hívét. A Szentatya bátorságot és erőt adott nemcsak a latin szertartású közösségnek, amelynek 160 tagja van, hanem minden kereszténynek: az ortodoxoknak is. Jorge atya tehát mindenkivel közölte, hogy a pápa közel áll hozzájuk imáival, szeretetével és nem feledkezett meg róluk.

„Az a tudat, hogy a pápa közel áll hozzánk, imádkozik értünk, nagy vigaszt jelent ezekben az aggasztó pillanatokban, mivel Gázát állandóan bombázzák, remeg az egész föld. A kórházba sok sebesült érkezik, azonban nincs lehetőség ápolásukra. A helyzet valóban drámai. Jorge atyától tudom – folytatta az interjúban Cornioli atya, – hogy a plébánia iskolájába befogadnak menekült családokat. Kérjük a világot, hogy tegyen valamit a mészárlások beszüntetéséért. Mindenekelőtt azért, mert a pápa azt mondta, hogy az ima az egyetlen útja annak, hogy eljussunk a békéhez: nincs más út. A pápa szentföldi látogatása, a vatikáni imatalálkozó után mindaz, ami történt, azt mutatja, hogy egyesek féltek ettől az új úttól. Valóban arra kérünk mindenkit, hogy állítsák meg ezt az öldöklést: nincs semmi értelme a további vérontásnak, ami újabb gyűlöletet és haragot okoz. Nekünk azonban békére, megbocsátásra és kiengesztelődésre van szükségünk.”

Ami Betlehemet és Jeruzsálemet illeti, paradox módon, a helyzet nyugodtabb. Sokan lemondták a zarándokutat – mondta a ciszjordániai plébános. Arra kérte azonban a zarándokokat, hogy jöjjenek továbbra is, nincs ok a félelemre, és nagy segítséget jelentenek, főleg a keresztény közösség számára.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése