2014. 07. 27.

Árvíz a Fehér-Nyikó mentén

Gazdasági épületekbe és lakóházakba is bement a víz Farkaslaka község néhány településén a szombaton délután lezúduló esőt követően.
arviz LL-1_bBogárfalva. Tönkretette az új aszfaltutat az áradás 
Emberáldozatot ezúttal nem követelt az áradás, de óriási anyagi károkat okozott Farkaslaka község négy településén. Szombaton délután 4 óra körül kezdett el zuhogni az eső, és több mint másfél órán keresztül folyamatosan ömlött le a víz a Gordon-hegy alatti falvakra. Farkaslaka, Szentlélek, Bogárfalva és Malomfalva lakóit kilenc év után ismét megriadtak. Ezúttal nem volt olyan magas a vízszint, mint 2005-ben, körülbelül másfél méterrel alacsonyabban özönlött le az áradat, de így is komoly gondokat okozott.
Szombaton este hét óra után nem sokkal érkeztünk Bogárfalvára, ahol még az úton hömpölygött lefele a víz: a település alacsonyabb részein több házat is elárasztott, és a kerteket elmosta, a gazdasági épületekbe is elöntötte. A Dergő-patak medre nem tudta elnyelni a hirtelen lezúduló esőt. Bálint Vencel, a falu egyik lakója elmondta, hogy habár nem volt akkora a vízszint, mint 2005-ben, ezúttal is óriási anyagi kárt okozott az áradás.
arviz LL-4_b
Székelyszentléleken a kultúrotthon környékén nem lehetett járni. A bogárfalvi Dergő-patak és a Loki-patak találkozásánál minden könnyebben mozdítható tárgyat sodort magával a víz. Rengeteg épületet elárasztott, csűröket, lakóházakat rongált meg. Balázsi Dénes nyugalmazott lelkész is épp a hídnál tartózkodott több falustársával együtt. Balázsi panaszolta el, hogy sajnos a falu kimaradt az árvízvédelmi szabályozási programból, így a sok vizet ott sem tudta elnyelni a patakmeder.
A helyszínen levők elmondták, hogy még sertéseket is magával vitt az áradat. Az emberek tehetetlenül várták, amíg a vízszint leapad. Közben pedig már gyülekeztek az tűzoltóautók: az udvarhelyszéki önkéntes és hivatásos alakulatok is odasiettek segíteni a takarításra. E két település között ráadásul nem olyan rég került az útra új aszfaltréteg, ami teljesen tönkrement.
arviz LL-3_b
A községközpontban hasonlóan nagy gondot okozott az áradás. Ott is lakóházakba, műhelyekbe és gazdasági épületekbe ment be a víz. Malomfalván is egy-két házat elárasztott.
Kovács Lehel polgármestert telefonon értük el, szabadságáról sietett haza a hír hallatán. Elmondta, hogy az előzetes felmérések alapján több mint 250 gazdaságot érintett az áradás a községben, rengeteg lakóházba bement a víz, a kutak megteltek iszappal, utakat, hidakat, pallókat sodort magával a hirtelen lezúduló vízmennyiség. Személyi sérülésről nem érkezett bejelentés – tudatta az elöljáró.
A Fehér-Nyikó-patakának alsóbb részein nem volt gond, a Farkaslaka felőlről érkező áradás csendben lefutott a falvak menti patakmederben. Ehhez természetesen hozzásegített az is, hogy az elmúlt évek során a települések mentén komoly árvízvédelmi rendszert építettek ki a patakparton.
Nem csak Farkaslaka községben okozott problémát a hirtelen lezúdúló eső, hanem a Nagy-Küküllő felső részén is: Zetelaka községben is néhány gazdaságot elárasztott a víz.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése