2014. 07. 28.

A békéért imádkozott vasárnap Ferenc pápa

„Kérem, hagyjátok abba!” Ferenc pápa a Közel-Kelet, Irak és Ukrajna békéjéért aggódó felhívást fogalmazott július 27-én, vasárnap délben, az Úrangyala elimádkozásakor – adta hírül a Vatikáni Rádió.


Ferenc pápa emlékeztetett az I. világháború kirobbanására, amelynek hétfőn lesz a 100. évfordulója. Utalt XV. Benedek pápa (1914-1922) szavaira, aki „hasztalan vérontásnak” nevezte a világháborút, amely milliók életét követelte és hatalmas pusztítást okozott.
Gyásznap lesz holnap ennek a drámának az emlékére. Miközben erre a tragikus eseményre emlékezünk, azt kívánom, hogy ne ismétlődjenek meg a múlt hibái, hanem vegyék figyelembe a történelem tanítását. Mindig a béke ügyének érvei álljanak előtérben, a türelmes és bátor párbeszéd révén – hangsúlyozta Ferenc pápa.
A Szentatya három válságzónát jelölt meg: a Közel-Keletet, Irakot és Ukrajnát. Arra kérte a híveket, imádkozzanak az Úrhoz, hogy adja meg e térségek lakóinak és hatóságainak a szükséges bölcsességet és erőt, hogy határozottan mozdítsák elő a béke ügyét, minden vitás kérdéssel kitartó párbeszéd és tárgyalás útján, a kiengesztelődés erejével nézzenek szembe. A döntések középpontjába ne részérdekeket, hanem a közjót és minden személy tiszteletben tartását állítsák.
Emlékezzünk rá, hogy minden elvész a háborúval, és semmi sem vész el a békével. Kedves fivérek és nővérek, soha többé háborút! Soha többé háborút! – ismételte nyomatékosan a pápa, majd a gyermekekre gondolt, akiket megfosztanak egy méltó élet, a jövő reményétől.
Megölt gyermekek, megsebzett gyermekek, megcsonkított gyermekek, árván maradt gyermekek, gyermekek, akik háborús fegyvermaradványokkal játszanak, gyermekek, akik nem tudnak mosolyogni. Kérem, hagyjátok abba! Egész szívemmel kérlek benneteket. Itt az ideje, hogy megálljatok! Kérem, hagyjátok abba a háborút! – hangzott Ferenc pápa felhívása a vasárnap déli Úrangyala elimádkozásakor.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése