2014. 07. 07.

Van-e szüksége Palesztinának a harmadik intifádára?

Van-e szüksége Palesztinának a harmadik intifádára?

Van-e szüksége Palesztinának a harmadik intifádára?

Az után, hogy izraeli radikálisok egy palesztin fiút öltek meg, a palesztin földön újra intifáda szaga érezhető.

Mindenesetre ez olvasható az izraeli médiában. A 16 éves Muhammad Abu Hdeyr-t július 2-án éjszaka rabolták el és a gyilkolták meg Jeruzsálem külvárosában. Ez válasz volt három izraeli tizenéves meggyilkolására, ami júniusban történt.
Első pillantásra a helyzet jelenlegi kiéleződésében nincs semmi új: a palesztin szélsőségesek akcióira válaszolva Izrael már régóta alkalmazza a „szemet szemért” elvet. De most nagyon nyugtalanító tényező mutatta meg magát.
Még az izraeli újságok is elismerik, hogy Abu Hdeyr esete arról tanúskodik, hogy Izraelben aktívan és agresszíven kezdenek tevékenykedni ultra-nacionalista zsidó szervezetek. Muhammad Abu Hdeyr-t egy nappal az után rabolták el és élve égették el, hogy holtan találták a három elrabolt izraeli tizenévest.
Az izraeli városok arabok lakta kerületekben még mindig tartanak a gyilkosság elleni tiltakozó tüntetések. A házfalakon „Halál az izraelitáknak” feliratok láthatók. A másik tábor képviselői írják: „Halál az araboknak”. Nemcsak Kelet-Jeruzsálemben történnek az összecsapások, hanem Názáretben és észak-izraeli városokban is.
A Jeruzsálemi Rendőrség bejelentette, hogy hat nacionalistát tartóztattak le, akiket a palesztin fiú elégetésével gyanúsítanak. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy fogalmazta, hogy a palesztin fiú meggyilkolása „terrorista cselekmény”, és ha a gyanú bizonyítást nyer, akkor a gyilkosokat a törvény szerint meg fogják büntetni. Ugyanakkor Netanjahu felszólította az arab és a zsidó közösségek vezetőit, hogy megnyugtassák a lakosságot.
De sok minden attól függ, hogy az izraeli hatóságok valóban felelősségre vonják-e a bűnösöket. Palesztinok már régóta nem hisznek az izraeli bíróság elfogulatlanságában.
A fő kérdés most az, hogyan befolyásolja mindenez a palesztin-izraeli rendezési folyamatot. És kinek előnyös annak kiéleződése.
Egyértelmű, hogy valaki provokálja a palesztin intifádát, és ez nem lehet a palesztin vezetés - mondja Vjacseszlav Mauzov neves politológus, az Orosz-arab Baráti Társaság elnöke.
A palesztinok most megerősítik állásaikat. És ez nem tetszik az amerikaiaknak. Ez ellentmond stratégiájuknak, amely az arab világ megosztására és arra irányul, hogy az „ellenőrzött káoszt” teremtse az arab országokban. Az ilyen káoszt ma Szíriában és Irakban, Líbiában, Jemenben és Szudánban látjuk.
A legszomorúbb az, hogy az USA szétrombolja a rendezés egész alapját, amit évtizedekig építettek - mondja Vjacseszlav Matuzov:
Az USA lerombolta a kialakult gyakorlatot, és megsértette az alapvető elveket, amelyek alapján az elmúlt években bár lassan, de meglehetősen sikeresen haladt a közel-keleti rendezés. Oroszország, az ENSZ és Európa abból indult ki, hogy a tárgyalások sikerét csak a Négyek – az USA, Oroszország, az EU és az ENSZ közös erőfeszítései biztosíthatják. Az elmúlt években az USA „magára húzta a takarót”, és mindent maga akart csinálni. De csúfos kudarcot vallott.

OH

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése