2014. 07. 13.

Becsületemre fogadom



Mint minden technikai eszközt, az ember használhat jó és rossz célra egyaránt. Az internet önmagába véve se nem jó, se nem rossz, attól függ ki milyen célt akar vele elérni. Az elmúlt napokban a facebook üzenőfalán találtam egy nagyon értékes megosztást. Egy végzős diák kezében tartja az orvosi esküt. Elérkezett a nagy pillanat, mindenki ünnepélyesen várja, hogy a végzős hallgatók letegyék az esküt, melyet oly sok tanulás, gyakorlat, megpróbáltatás előzött meg az egyetemi évek alatt. A sok tanulásnak én is szemtanúja lehettem Szegeden, hiszen a szeminárium épületével szemben az Apáthy kollégium bentlakása áll, ha évközben a bulizás hangja hallatszott át, vizsgaidőszakban az orvostan hallgatók rengeteget ültek a könyv mellett vizsgáikra készülve.
Ahányszor az orvosi eskütétel szövegét olvasom, mindig mélyen megérintenek a sorok, mert érzem, hogy a papi hivatás milyen mély összefüggésben áll az orvosi hivatással. Jézus szavára indulunk el meggyógyítani minden bajt és minden betegséget. Elgondolkodtató, hogy test és lélek egészsége mennyire szoros kapcsolatban áll. Az ember szolgálatára szentelt embereknek pedig mennyire fontos, hogy közösen tudjanak dolgozni, mert egy fecske nem csinál tavaszt, közösségben lehet bármit is elérni.
"Betegeim egészsége lesz számomra az elsődleges szempont" ígéri az orvos, tehát nem a meggazdagodás és ugyanez érvényes a pap esetében is hiszen Jézus mondja: "ingyen kaptátok, ingyen is adjátok."
"Az emberi életnek a fogamzástól kezdve megadom a legnagyobb tiszteletet." Az orvos, a pap is az élet szolgálatában áll, mert tudja, hogy nem ő, hanem Isten az élet és halál ura, az emberi élet fogantatásától kezdve.
Ez csak néhány idézet amit kiemeltem, de álljon előttünk az eskütétel teljes szövege, adja a jó Isten, hogy orvosok, papok és minden másokért élő ember soha ne feledje el szabadon vállalt esküjét.
A betegek és a haldoklók, betegápolói hivatást gyakorlók védőszentje, Lellisi Szent Kamill, könyörögj érettünk!
"Ünnepélyesen fogadom, hogy azon idő alatt, míg az orvosi hivatást gyakorlók tagjának vallom magam: életemet az emberiség szolgálatára szentelem; megadom oktatóimnak a nekik járó tiszteletet és hálát; lelkiismerettel és méltósággal gyakorlom hivatásomat, betegeim egészsége lesz számomra az elsődleges szempont; még a beteg halála után is tiszteletben tartom a reám bízott titkokat; minden erőmmel fenntartom az orvosi hivatás tiszteletét és nemes hagyományait; kollégáimmal testvérként bánok; nem engedem, hogy vallási, nemzetiségi, faji, pártpolitikai vagy társadalmi szempontok eltántoríthassanak a betegeimmel kapcsolatos kötelességeim teljesítésétől; az emberi életnek a fogamzástól kezdve megadom a legnagyobb tiszteletet; – orvosi tudásomat pedig engem fenyegető veszély esetén sem használom az emberiség törvényeivel szemben. Ezeket az ígéreteket ünnepélyesen, szabadon teszem, és becsületemre fogadom."                                                  
Bilibok György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése