2014. 07. 28.

Szent Anna kápolnánál búcsúzó plébános

A csíkszenttamási Szent Anna-búcsú alkalmával az ünnepi szentmise keretében búcsúzott el a nyugdíjba vonuló Tamás Márton helyi plébános. Az erények családon belüli gyakorlásának fontosságára hívta fel a hívek figyelmét.
szentannabucsu_kr_06_b 
Ünnepi szentmise a Szent Anna-kápolnánál. Tamás Márton elköszönt a hívektől
Tizenegyedik alkalommal vehettek részt a hét végén az érdeklődők a Csíkszenttamáson évről évre megszervezett Szent Anna Napokon. A háromnapos rendezvénysorozat alatt szórakoztató, sport- és kulturális események is várták az ünneplőket. Szombaton kiemelkedő programpontként zajlott a településen első alkalommal megszervezett Felcsíki fúvóstalálkozó, 270 zenekari tag mutatta meg tudását. A helyi fúvószenekar mellett jelen volt Csíkszentdomokos, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkszentsimon és Újtusnád fúvószenekara is.
Vasárnap a csíkszenttamási Szent Anna-kápolnánál tartott búcsús szentmisére sűrű sorokban vonultak a hívek. A faluból induló keresztaljához csatlakozók 12 órára értek a kápolnához, de addigra már sok ünneplő a kápolna melletti fák árnyékában várta a szentmise kezdetét. Ez alkalomból köszönt el a hívektől a nyugdíjba vonuló Tamás Márton plébános, aki 1991 óta szolgált a településen.
Homíliájában kiemelte, Szent Anna és Szent Joachim ünnepekor – akik Szűz Mária szülei voltak – nemcsak a szentek, hanem a szülők és nagyszülők iránt is tisztelettel adóznak. A házasságban, családi környezetben gyakorolt erényeik miatt példaképként állította a hívek elé a két személyiséget. Végül a Szent Anna által fontosnak tartott három jellemvonásra és azok aktualitására hívta fel a figyelmet: részletezte, miért érdemes és szükséges szeretni, jónak lenni és jót cselekedni.

székelyhon.ro

A csíkszenttamási határban levő Szent Anna kápolnát a csíkszentdomokosi Sándor család hagyományozta az egyházközségre. A kápolna a Sándor család temetkezési kriptájául szolgált, ahol minden év július utolsó vasárnapján ünnepi búcsús szentmisét végeznek a hívek nagyszámú részvételével.
Ft. Tamás Márton szentszéki tanácsos, plébános, 1949. június 10-én született Madéfalván. Középiskolai és teológiai tanulmányait Gyulafehérváron végezte. Istenszolgája Márton Áron püspök szentelte pappá Gyulafehérvárt 1973. április 29-én.
Káplánként szolgált 1973-1974-ben Gyergyószentmiklóson, 1974-től 1979-ig Brassó-Bolonyában. 1979-től plébános Sepsiköröspatakon és 1991-től Csíkszenttamáson.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése