2014. 07. 03.

Román - magyar feszültség

Forrás: feol.hu
A külügyi tárca bekérette a román nagykövetet, miután a bukaresti vezetés magyarázat nélkül elutasította, hogy magyar konzulátus nyílhasson Nagyváradon és Marosvásárhelyen.

A magyar kormány még tavaly áprilisban kezdeményezte a román kabinetnél a két diplomáciai iroda megnyitását. Navracsics Tibor szerint a román döntés hatással lesz a két ország kapcsolatára.

„Különösen azért vagyok személy szerint is meglepve és csalódott, mert a román külügyminiszter az elmúlt hetekben többször is kifejezte, hogy milyen szívesen hívna meg engem Bukarestbe, és szívesen tárgyalna velem a magyar kapcsolatok javításáról, illetve jó színvonalon tartásáról. Úgy gondolom, hogy ez a tett élesen szemben áll a korábbi mondataival. Valamilyen magyarázatot találjunk erre, ezért bekérettük a budapesti román nagykövetet, és további felvilágosítást várunk tőle az ügyben” – szögezte le Navracsics Tibor.A román külügyminiszter meglepetéssel fogadta a magyar külügy állítását, miszerint érdemi magyarázat nélkül utasították vissza a két külképviselet megnyitására vonatkozó kérést. Ezt a bukaresti külügy-minisztérium közölte. A román fél szerint a bécsi egyezmény értelmében Románia joga eldönteni, hogy engedélyt ad vagy sem új külképviseletek megnyitására. A döntést alapos vizsgálat után hozták meg, amelynek során Magyarország már meglévő külképviseleteit is figyelembe vették. A közleményben azt írják, hogy a két ország közötti diplomáciai és konzuli kapcsolatok vezérelve a kölcsönösség kell legyen.

mno.hu / Hír Tv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése