2014. 07. 13.

Vietnám: a keresztény család a papi hivatások bölcsője

A gondos családpasztoráció, az ima és a hit minősége a családokban a titka annak, hogy életben tartják a papi hivatás iránti elköteleződést Vietnamban. Ha a család szent, vannak hivatások – mondta Paul Bui Van Doc érsek. Forrás: szaleziak.hu.

A szaléziak is tanúi a hivatások virágzásának Vietnamban – nyilatkozta a Fides Hírügynökségnek Ho Si Minh város érseke. Kifejtette: Ferenc pápa nagyon kedvelt a vietnami katolikusok körében és a nem keresztények is nagyra értékelik. A tömegtájékoztatásnak és a közösségi hálózatoknak köszönhetően Vietnamban is ismerik a Szentatya tanításait; még a kommunista rezsim által irányított sajtó is beszél róla. Szeretik mosolyát, cselekvés- és beszédmódját és a szegények iránti elköteleződését, szeretetét.
Reméljük, hogy ez pozitív hatással lesz Vietnam és a Szentszék közötti kapcsolatokra, és hamarosan kiépítik a teljes és hivatalos diplomáciai kapcsolatokat – mondta a főpásztor.
A vietnami egyház számára prioritást jelent a papok és szeminaristák képzése. Az országban 8 főegyházmegyei és egyházi szemináriumban több mint 3 ezer jelölt van, annak ellenére, hogy a fiatalok nevelése ma már sokkal nehezebb a szekularizáció és a gyakorlati materializmus hatására. Az individualista mentalitás sokkal alattomosabb, mint az állam ateizmusa – fogalmazott az érsek.
A szalézi rend 1952 óta van jelen Vietnamban: ma már 32 elismert szalézi közösség él itt több mint 300 taggal; sokan közülük részt vesznek a fiatalok szakmai képzésében is. Ebben az évben a noviciátusban már 29 jelölt van csak a vietnami tartományból. Nagyon erős a szalézi misszionáriusi hivatás is, amelyet nagyban befolyásol azon szaléziak példája, akik missziós küldetést vállaltak: az elmúlt 15 évben több mint 100 fiatal vietnami hagyta el az országot, missziós küldetést vállalva. Magyarországon is szolgál 4 vietnami szalézi misszionárius.
A virágzó hivatások gyökere a keresztény családok életében rejlik, ahol továbbra is jelen van a mély hit és a tanúságtétel. Ezért is nagyon fontos a  családpasztoráció: a család a hivatások bölcsője. Ha a családok szentek, több papunk lesz. Az egyházmegyék szintjén nagy hangsúlyt fektetünk a családi lelkipásztorkodásra – magyarázta Paul Bui Van Doc.
A helyi egyház új lelkipásztori igényei között szerepel az apostolkodás a belső migránsok között is, minthogy számos vietnami települ vidékről a nagyvárosokba. A 7 millió lakosú Ho Si Minh városba 2 millióan érkeztek; közülük 200 ezren olyan katolikusok, akik szegénységben élnek. A helyi Karitász, a keresztény közösségek, plébániák, mozgalmak segítik e testvéreket. Az Egyház nagy figyelemmel fordul a szegények és perifériára szorultak felé, Krisztus szeretetének és gondoskodásának jeleként, a társadalmi közjó érdekében – hangsúlyozta nyilatkozatában az érsek.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése