2014. 07. 23.

Lehetetlen elszigetelni Oroszországot

Jelenleg Oroszország szuverenitását, ill. integritását nem fenyegeti katonai veszély. Azonban az országban nem szűnnek a helyzet destabilizálására irányuló kísérletek. Az oroszok nem fogják megengedni, hogy itt azon forgatókönyv szerint bontakozzanak ki az események, amely szerint a Nyugat gyenge országokban cselekszik – vallja meggyőződéssel Vlagyimir Putyin. Közben Washington nemzetközi elszigeteléssel fenyegeti Moszkvát. Vajon képes-e megvalósítani fenyegetéseit a Nyugat az új nemzetközi realitások közt?

Lehetetlen elszigetelni Oroszországot
Az állami szuverenitás fogalma szétmosódik, a független politikát folytató, ill. bizonyos más országok érdekeit keresztező országokat, a nem tetsző rendszereket destabilizálják. Ehhez felhasználják az ún. virágos forradalmakat, azaz államcsínyeket – mondta az orosz elnök. Oroszország esetében az efféle forgatókönyv nem válik be – hangoztatta Vlagyimir Putyin.

– Ha visszatérni az efféle forgatókönyvekhez egészében véve, akkor ez abszolút elfogadhatatlan és kontraproduktív. Ez felborítja a mai világrendet. Vitathatatlan, hogy az Oroszországgal szemben ilyen módon alkalmazott módszerek nem válhatnak be. A belső ellentétekkel küzdő, konfliktusokba merült gyenge, tehetetlen országok esetében alkalmazható receptek nem válnak be a mi esetünkben. Az orosz honpolgárok ezt nem fogják megengedni.
Moszkva szigorúan betartja a nemzetközi jognormákat és eleget tesz partnerei előtt vállalt kötelezettségeinek. Mindazonáltal Oroszország iránt egyre gyakrabban használják az ultimátumok és szankciók nyelvét. A nyugati országoknak Moszkvával ápolt viszonya – amely enélkül is nagyon bonyolult az ukrajnai válság miatt – most még nagyobb mértékben kiéleződött a malajziai Boeing katasztrófája miatt. Kijev, majd utána Washington is bejelentette, hogy a repülőgépet a donecki felkelők lőtték le orosz katonaság segítségével. A kijevi hatalmasak beszámíthatóságának problémája régóta ismeretes. De adott esetben a Nyugat magatartása furcsa: semmibe veszi még az Oroszország által előterjesztett adatokat és bármilyen vizsgálat híján Moszkvát hibáztatja a incidensben. Helyzetelemzők véleménye szerint ez csak azt bizonyítja, hogy a Boeing szerencsétlensége az amerikaiak által kiagyalt provokáció. Nem nehéz kitalálni, miért van szüksége az Egyesült Államoknak erre a játékra – mondja Oroszország belizi nagykövete, Valerij Morozov.

– Amennyiben sikerül bebizonyítani azt a verziót, hogy az orosz fél – közvetlenül vagy közvetve, a felkelők révén – vétkes, akkor az USA-nak könnyebb lesz meggyőznie Európát szigorúbb szankciók foganatosításáról.
Morozov szavai szerint Vlagyimir Putyin közelmúltban rendezett latin-amerikai körútja bebizonyította, hogy adott viszonyok közt lehetetlen elszigetelni Oroszországot. Azonkívül Moszkva szoros kapcsolatokat ápol partnereivel a BRICS keretében. Vagyis teljes elszigetelés nem lesz – véli Vlagyimir Jevszejev politológus.

– Az Észak-Afrikában, Közel- és Közép-Keleten végbemenő nemzetközi folyamatok azt bizonyítják, hogy az Egyesült Államok globális uralmának időszaka végéhez ér. Ilyen körülmények közt az Egyesült Államok nem izolálhatja Oroszországot. Azonban rengeteg problémát okozhat neki.
Moszkva abban bízik, hogy Oroszország jogos állami érdekeit mégis figyelembe fogják venni, és senki sem fog beavatkozni az ország belügyeibe. Azonban fel kell készülni minden eshetőségre. Vlagyimir Putyin az orosz Biztonsági Tanács ülésén kijelentette, hogy újabb lépéseket kell tenni a nemzeti gazdaság és annak pénzügyi szektora globális piacokon tapasztalható instabilitástól és a politikai rizikóktól való függőségének csökkentése érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése