2014. 07. 05.

Felüdülést az elfáradtaknak



Nyár van, szép az idő. Testileg-lelkileg kívánkozunk a szabadba. Most vonz a virágos rét, a széna illat és csalogatnak a csobogó patakok, a hegyek és a szirtek. Áprily Lajossal szólva: Szél jött és megtelt hervadó tüdőm a végtelenség fenyvesillatával.” És mit teszünk? – már akinek körülményei engedik – kitörünk óriás terekre, mert szükségünk van a testi-lelki felüdülésre. 
A lelkire azonban minden korban és helyzetben. Ezt megtehetjük, mivel közénk jött Jézus és követésére hív bennünket, mert egyedül ő képes segíteni nekünk. Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű.” (Mt 11, 25-30) 

Ő biztat minket – akik számára még az isteni törvények sem teljesíthetők a saját erőnkből –, akiknek életét az állami törvények tömkelegével is megkeserítették, hogy tőle, a szelídtől tanuljunk, az ő alázatos szívének útmutatását kövessük, hiszen ő képes valóban az Atya akaratát megismertetni velünk és az Atya olyan ismeretére elvezetni minket, amely révén megszabadulunk a felesleges aggályosságtól, leküzdjük a külsőséges vallásosság veszélyeit és az Atya egyre tökéletesebb megismerése révén tökéletesebb lesz a vallásosságunk is. 
A Fiú az Atyát ki akarja nyilatkoztatni és hozzá fűződő kapcsolatunkat új alapokra akarja helyezni. Az élet elkerülhetetlen, lehetetlen terheit könnyebb lesz hordozni annak az igának segítségével, melyet a názáreti ács farag nekünk. Jézus, a szelíd Messiás (Zak 9,9-10) példát is ad, lelkületét is átadja. Halandó testünket is életre kelti a bennünk lakó Lelke által (Róm 8,9, 11-13). Csak is így lesz könnyű és édes az élet terhe. 
A szentmise legyen alkalom arra, hogy Jézus lelkületét tudjuk elsajátítani, szeretet törvényét magunkra venni, és annak segítségével az élet terheit hordani, melynek végső állomása lesz a testi feltámadás.  Amikor a szegényeknek megadja a szeretetben rejlő gazdagság érzését. Amint Szent Pál érezte: Semmink sincs, mégis mindenünk van. 
- A magányosság terhét megenyhíti, feloldja, ha megtalálom Jézust és ő lesz mindenem. 
- A feleslegessé válás érzését leveszi vállamról: Fontos és drága vagyok Jézusnak. 
- A betegek megnyugvást nyernek, ha Jézussal akarnak szenvedni. Lelkük egészséges lesz, rájönnek az önkéntes keresztvállalás örömének ízére. 
- Bármilyen bajban meglelem Jézusnál a biztos reményt. Vagy megszabadít, vagy minden bajt javamra fordít (pl. feltartóztattak és elkerültem a balesetet). 
- A bűn terhét hordozók is megkönnyebbülnek, ha Jézushoz menekülnek, mert leveszi vállukról ezt a legnehezebb terhet. 
- A szenvedélyek rabságában vergődők is bizalommal meneküljenek hozzá, meg fogják találni a szabadulást. 
- Áldott minden keresztje az életnek, ha Jézushoz vezet. Mert könnyebb lesz a szívünk, mint ha soha semmi teher nem nyomta volna. Felmerülhet a kétely bárkiben: Igaz-e, amit az egyház hirdet? Könnyű rá felelni: Tessék megpróbálni!

"A kereszten kiontott vérével békességet szerzett mindenkinek." Kol 1,20

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése